УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в крайна бедност

Размер на шрифта: a | a | a 17:47 23 юни 2015
Световната общност ще обрече на нищета милиони деца, ако в плановете си за следващите 15 години не се фокусира спешно върху най-уязвимите. Това предупреждава Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) в глобален доклад.
Докладът "Напредък за децата: отвъд средните стойности" е заключителният доклад на УНИЦЕФ, посветен на свързаните с деца Цели на хилядолетието за развитие. Според него, въпреки значимите постижения в някои области, неравните възможности са обрекли милиони деца да живеят в бедност; да умират преди навършване на 5-тата си годишнина; да са извън образователната система или да страдат от хронично недохранване.
"Целите на хилядолетието за развитие помогнаха на международната общност да осъзнае огромния напредък, който е осъществен за много деца по света, но също така показаха пропуските в животите и развитието на милиони други", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Той добави: "Бъдещето на най-уязвимите деца е от изключително значение – не само за тях самите, но и за техните общности, семейства и на целите нации."
Заради неравенствата вътре в отделните държави е два пъти по-вероятно за дете, родено в бедно семейство, да почине преди да навърши 5 годинки или да не получи същото ниво на грамотност и образование, както дете от по-заможно семейство. Системният провал тези деца да бъдат обхванати и да им бъде оказана подкрепа ще има драматични последствия – при сегашните равнища на икономически напредък и нарастване на населението, УНИЦЕФ изчислява, че до 2030 г. още 68 милиона деца под 5-годишна възраст ще починат по напълно предотвратими причини. През 2030 г. около 119 милиона деца все още ще бъдат хронично недохранени. Пак през 2030 г. около половин милиард души все още ще облекчават физиологичните си нужди на открито, което представлява сериозен риск за здравето на децата. От УНИЦЕФ посочват, че ще отнеме почти 100 години на всички момичета от най-бедните семейства в Субсахарска Африка да завършат прогимназиално образование.
Докладът откроява някои лоши новини, свързани с неосъществените резултати от Целите на хилядолетието за развитие като това, че прогресът все още подминава около 6 милиона деца, които умират всяка година още преди петия си рожден ден. Прогресът все още подминава около 289 000 жени, които губят живота си ежегодно, докато раждат. Погресът все още подминава около 58-те милиона деца, които никога не са постъпвали дори в най-ранните етапи на училището.
Но докладът също така изтъква и неоспорим напредък в някои сфери от 1990 до 2015 г., като това, че смъртността сред децата до 5-годишна възраст е намаляла повече от двойно – от 90 на 1000 сред живо родените бебета до 43 на 1000. Както и това, че броят на децата с тегло под нормата е намалял с 42%. Броят на децата, страдащи от хронично недохранване, е намалял с 41%, а смъртността сред родилките е намалена с 45%. На около 2,6 милиарда души е предоставен достъп до чиста питейна вода.
В период, когато лидерите се подготвят да обсъждат и приемат през есента на 2015 г. т.нар. Устойчиви цели за развитие (които ще заменят Целите на хилядолетието за развитие) – уязвимите и децата в нужда трябва да бъдат поставени в сърцето на техните стратегически планове за следващите 15 години, настоява УНИЦЕФ. По-доброто събиране на данни и постигането на по-ефективни резултати "отвъд средните стойности", използвани за измерване успеваемостта на Целите на хилядолетието за развитие, могат да ни помогнат да идентифицираме децата в най-неравностойно положение. Да знаем кои са те и къде живеят социално изключените деца е от особено значение, за да можем да ги достигнем и да им окажем подкрепа. По-силните местни и национални системи за закрила, здравеопазване, образование могат да помогнат на повече деца да оцелеят и да се развиват. А по-разумните инвестиции, съобразени със специфичните и индивидуални нужди на най-уязвимите деца, могат да доведат до видими краткосрочни и дългосрочни подобрения.
"Устойчивите цели за развитие предоставят подходяща възможност да се поучим и от добрите, и от лошите уроци, които научихме покрай Целите на хилядолетието за развитие – но този път с фокус върху достигане до най-нуждаещите се деца. Всички ние трябва да се засрамим дълбоко, ако не осъществим напредък за всички деца!", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Той добави: "Осигуряването на по-голямо равенство и справедливост за децата днес, значи по-малко страдание и по-силен глобален прогрес за децата утре!"

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде... САЩ инвестират 14 млрд долара в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.