САЩ инвестират 14 млрд долара в Африка

Размер на шрифта: a | a | a 17:40 05 август 2014
Американски компании планират да инвестират 14 милиарда долара в Африка, съобщи официален представител на Белия дом в момент, когато Вашингтон опитва да засили търговските връзки на историческата среща на върха на лидерите на САЩ и Африка.
Представителят на Белия дом заяви, че инвестициите ще бъдат насочени към различни индустрии, включително строителството, чистата енергия, банковия сектор и информационните технологии. Целта на САЩ е да противостои на китайската и европейската дипломация в Африка.
Съобщението беше направено във втория ден от срещата на върха, на която президентът Барак Обама и американските бизнес лидери се надяват да задълбочат връзките с африканските си колеги. Макар че САЩ остават най-големият източник за инвестиции на континента, те са насочени главно към петролния и газовия сектор.
Китай и Европа изградиха по-силни позиции в инфраструктурата, производството и търговията, като търговията на Китай с Африка е с над два пъти по-голям обем, отколкото тази на САЩ. Обама, бившият президент Бил Клинтън и други американски официални представители и ръководители на водещи американски компании се надяват да спечелят интереса на около 45 африкански държавни и правителствени ръководители и африкански бизнес лидери на еднодневния форум във Вашингтон.
"Този форум ще задълбочи усилията за засилване на търговските и финансовите връзки между САЩ и Африка и ще се стреми да създаде партньорства, които ще стимулират търговията, ще ускорят растежа на заетостта и ще стимулират инвестициите", каза още официалният представител на Белия дом.

реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.