САЩ инвестират 14 млрд долара в Африка

Размер на шрифта: a | a | a 17:40 05 август 2014
Американски компании планират да инвестират 14 милиарда долара в Африка, съобщи официален представител на Белия дом в момент, когато Вашингтон опитва да засили търговските връзки на историческата среща на върха на лидерите на САЩ и Африка.
Представителят на Белия дом заяви, че инвестициите ще бъдат насочени към различни индустрии, включително строителството, чистата енергия, банковия сектор и информационните технологии. Целта на САЩ е да противостои на китайската и европейската дипломация в Африка.
Съобщението беше направено във втория ден от срещата на върха, на която президентът Барак Обама и американските бизнес лидери се надяват да задълбочат връзките с африканските си колеги. Макар че САЩ остават най-големият източник за инвестиции на континента, те са насочени главно към петролния и газовия сектор.
Китай и Европа изградиха по-силни позиции в инфраструктурата, производството и търговията, като търговията на Китай с Африка е с над два пъти по-голям обем, отколкото тази на САЩ. Обама, бившият президент Бил Клинтън и други американски официални представители и ръководители на водещи американски компании се надяват да спечелят интереса на около 45 африкански държавни и правителствени ръководители и африкански бизнес лидери на еднодневния форум във Вашингтон.
"Този форум ще задълбочи усилията за засилване на търговските и финансовите връзки между САЩ и Африка и ще се стреми да създаде партньорства, които ще стимулират търговията, ще ускорят растежа на заетостта и ще стимулират инвестициите", каза още официалният представител на Белия дом.

реклама
реклама
реклама
ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... ЕК спасява Гърция с 3-месечен... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде... Престижен британски... Робърт Дауни-младши -...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.