Държавни служители и фармацевтите в Гърция вчера обявиха стачка в знак на протест срещу договорените мерки за икономии в замяна на нови средства за Атина между премиера Алексис Ципрас и лидерите на страните от еврозоната. Протестите съвпаднаха с деня, в който парламентът в Атина гласува дали да приеме предложенията на лидерите на еврозоната. Снимка БГНЕС

До приемането на новата 3-годишна програма

ЕК спасява Гърция с 3-месечен кредит от 7 млрд. евро

Размер на шрифта: a | a | a 20:53 15 юли 2015
Европейската комисия предлага да отпусне на Гърция тримесечен кредит на стойност до 7 млрд. евро, за да осигури финансовите нужди на страната през юли. Това сочи документ, публикуван на сайта на ЕК. Средствата ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилизация (ЕМФС - EFSM), който бе предшественик на действащия спасителен фонд на еврозоната. Те ще бъдат изплатени чрез новата тригодишна програма за Гърция, чието разработване се очаква да продължи още няколко седмици.
Договореното "мостово финансиране" за Гърция за времето до подписването на споразумение за нов дългосрочен заем ще бъде осигурено от всички в ЕС, потвърди новината зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Няма много възможности за осигуряването на тези средства, другият вариант са двустранни заеми, но такива намерения не се виждат на хоризонта, уточни той.
Траншът от 7 млрд. евро обаче ще бъде направен, само ако Гърция приеме първия пакет от обещаните икономически реформи (срокът бе до вчера) и "направи недвусмислени стъпки към подготовка за въвеждане" на други реформи, се посочва в качения вчера на сайта на комисията документ. Еврогрупата, обединяваща министрите на финансите от еврозоната, ще започне да обсъжда отпускането на "мостовото финансиране" за Гърция, веднага след като гръцкият парламент одобри споразумението за реформи. Това съобщи европейски източник, цитиран от ТАСС.
Кредитът трябва да бъде одобрен от страните членки на ЕС с квалифицирано мнозинство, според европейски източници. Великобритания и Чехия, които не са част от еврозоната, вече се противопоставиха на идеята.
Домбровскис уточни, че ако Гърция не върне тримесечния "мостов" заем, държавите извън еврозоната ще бъдат обезщетени по Европейския стабилизационен механизъм. Решението за отпускането на тримесечния заем подлежи на одобрението на всички в Общността чрез гласуване в Съвета на ЕС.
Гръцката банкова система е на ръба на колапс, това има сериозни социални последствия, отбеляза Домбровскис. Гърция има нужда от стабилност и доверие, необходима е неподкупна и деполитизирана администрация, добави той. По неговите думи страната се нуждае от реформи, които да доведат до повече честност и прозрачност.
Комисията съобщи вчера, че до 2020 г. Гърция ще разполага с 36 милиарда евро от фондовете на ЕС.
Банковата ваканция в Гърция - до 16 юли включително
Банковата ваканция в Гърция е удължена до 16 юли включително, като наред с това се разширява и кръгът на услугите, които банките ще извършват съгласно най-ново решение на финансовото министерство на страната, съобщават гръцките медии.
Резширеният кръг от услуги включва освен продължаващото изплащане на въведения лимит от 120 евро от пенсиите на хората от третата възраст, и разплащания по просрочени и текущи заеми по задължения към държавата, а също към осигурителни и застрахователни компании. Тези плащания ще могат да се извършват и след 16 юли.
Гръцките банки бяха затворени на 30 юни във връзка с въведения контрол върху движението на капитали. За целта бе наложен лимит от 60 евро на ден, което означава, че всеки грък има право да тегли от банкомат до 1800 евро на месец.
От тогава този срок неколкократно бе удължаван - срокът първо бе до 6 юли, после удължен до 8 юли, а след това до 10,15 и сега до 16 юли, включително. Медиите твърдят, че в банкоматите има налични средства.
реклама
реклама
реклама
Майските празници насърчиха... Коледните празници дадоха нов... ЕК ще разреши да се удължи... Евродепутатите искат повече... Албена се представя на... Има забавяне в обработката и... Климатичните промени могат да... Нов впечатляващ полет на Jetman... Директорът на “Двореца” бе... Кражба на лични данни на над 4... Легализират марихуаната в Чили Саудитски принц дарява цялото... 137 000 емигранти прекосили... УНИЦЕФ: Милиони деца живеят в... Румъния ще гласува голямо... Добричките възстановчици... Отлично представяне на... Детски хор “Маестро Захари... “Албена” АД участва в... Изнасяме телета за Турция Договаряме сътрудничество с... В среща на жените кметове... Европа скърби за жертвите на... Започва новата Програма за... Албена представя... Денят на Освобождението... На научен форум обсъждат... Швейцария и Япония разшириха... Британска министърка подаде... САЩ инвестират 14 млрд долара в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.