Младият добрички шахматист Никола Лазаров /крайния вляво/ се окичи с втори бронзов медал от държавно първенство по блиц.

Никола Лазаров достигна до бронз в държавното по шахмат

Размер на шрифта: a | a | a 14:39 11 април 2018
На брега на тихата река Марица, в зала „Москва“ на Гранд хотел „Пловдив” от 1 до 8 април, се проведоха държавните индивидуални първенства до 12, 14, 16, 18 и 20 години по трите вида шахмат - класически, ускорен и блиц. Организатори на спортната проява бяха новата федерация – БФШ-1928 и домакините от ШК „Локомотив”. В спора за разпределение на медалите в 12-те турнира се включиха около 200 участници, представители на 52 клуба. По редица обективни причини не участваха състезатели на други 26 клуба, също членове на федерацията. В зависимост от броя на участниците в групата се играеше по „швейцарска система” или по системата „всеки срещу всеки”. От ЦСО-ШК „Енергия 21” /Добрич/ в шампионата по класически шахмат в турнира за момчета до 14 г. се включиха Никола Лазаров и Емил Параскевов. В крайното класиране те заеха съответно 12-о и 14-о място сред 33 участници.
В дисциплината ускорен шахмат умения на черно-белите полета демонстрира Никола Лазаров, ученик от 7 клас на „П. Р. Славейков” в нашия град. Той е в топ десетката на страната и заслужава поздравления. В последната най-зрелищна шахматна дисциплина - блиц, Никола продължи с все повече воля да доказва по-големите си възможности. С бърза мисъл и завидна фантазия по допълнителни показатели се класира на третото място. В крайното класиране с еднакъв брой точки са още други трима много изявени и опитни състезатели по реда на класирането - Надя Тончева, Валентин Митев и Лъчезар Колев. В последният кръг няколко секунди се оказаха с решаващо значение. Ето хронологията на тази наситена с драматичните вълнения надпревара. Неочаквано за мнозина експерти, след четвъртия кръг лидера, който играеше на първа маса се оказа от Добрич, а именно Никола Лазаров. Убедително с четири последователни победи и то все над силни съперници - Димитър Дафовски от ШК „Чес Бомб” /Пловдив/, Мартин Малинов от  ШК „Пловдив”, Ефим Кан от ШК „Бургас 64” и Елиф Мехмед ШК „Ан Пасан” /София/ - държавна шампионка до 14 г. за 2018 г. В останалите три кръга  добруджанеца намали темпото. Загуби от представителката на ШК „Левски” /София/, Надя Тончева. Все пак с много концентрация той успя да се върне отново в битката за медалите с нова победа над най-силния представител на ШК ЦСКА /София/ в тази възрастова група - Енчо Стоянов. В последният кръг на финала останаха само двама състезатели с равен брой точки. Уви, шахматната богиня Каиса реши златния медал да стане притежание на Явор Николов от Бургас. Може би, беше несправедливо, като в крайна сметка Никола Лазаров спечели бронзовия медал, като по този начин дублира отличието със същия блясък в дисциплината преди четири години в КК Слънчев бряг. С изявите си талантливият състезател остави убеждението, че най-много от него зависи  да постига още по-големи успехи и да продължава с гордост да разнася името на родния Добрич у нас и в чужбина.
DT

реклама
реклама
реклама
„Добруджа” преодоля юношите... „Устрем” /Дончево/ започна... В лични постижения се целят... Беларуси или гърци се изправят... Казахстанският „Шахтьор”... „Черноморец” /Бч/ ангажира... До края на седмицата решават... „Черно море” си върна... На 18 август стартират мачовете... Освежават стадион “Дружба” по... Гимнастичките от „МИК -... Бриджорите разпределиха... “Добруджа” постигна класика... Балчиклията Валентин Андреев е... 750 лева бяха дарени по време на... “Добруджа” превзе на два пъти... Пореден шанс получават... Рекорден брой отличия... Три медала от републиканското... Юношата Иван Иванов даде... Втори в Европа на чук се нареди... “Добруджа” завъртя равенство... Радосвета Симеонова дублира... Добруджанска доминация в... Добруджанци отстъпиха пред... В титлата на 3 км се цели... Полицаи демонстрираха лична... Солидна група от СКЛА... Попълнение от Англия подсилва... Вторият отбор на „Лудогорец”...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.