За Вяра Панайотова и реставраторската професия

Размер на шрифта: a | a | a 16:58 17 май 2017
Автор: ДТ
На 18 май, когато си честитим музейния празник е редно да си спомним и за онези колеги, които си отидоха завинаги от този свят, но оставиха частици от себе си в музея в Добрич. Музейното дело за Вяра Панайотова освен изкуство и професионализъм беше и героизъм. Всеки ден, тя се бореше с делника и не за собствения си хляб, а с трудностите при утвърждаване на Добружданското възраждане. Успя да превърне невъзможното във възможно. Вяра стана двигател на силен музеен екип, който нареди Добрич между градовете с традиции в опазването и популяризирането на културно-историческото ни наследство. Музеят ми даде шанса да срещна „малката – голяма“ Вяра, да станем приятелки и да споделям със сродна душа многообразието на проблемите в музейната и реставрационната практика. С разгръщането на широки археологически проучвания и разкопки през 70-те и 80-те години на миналия век, от обектите в Дуранкулак, Калиакра, Топола, Одърци, Черна и Кръгулево в музея постъпиха хиляди движими културни ценности от метал и керамика. С разширяването на музейната мрежа и след мащабната експедиция на Вяра Панайотова по проучване на църквите в добруджанския регион, в отдел „Възраждане“ постъпи  и богата колекция икони. Голяма част от тях беше в много тежко състояние. Археологическите артефакти, иконите, етнографските материали - на практика всичко, което формираше фондовете, се нуждаеше от системни грижи и най-много от спешна консервация и реставрация, за да бъде показано на музейната публика. В резултат на активната позиция на Вяра, дейността по съхраняването, опазването и привеждането в експозиционен вид на движимите културни ценности се съсредоточи в две специализирани ателиета по консервация:   по реставрация на икони и по керамика и метали. 
През 80-те години реставрационните ателиета работеха с най-разширен персонал и най-голям потенциал: 2 художник реставратори, 4 реставратори на керамика, 1 реставратор на метал, 2 технически сътрудници и 1специалист по недвижимите паметници на културата. Добихме популярност в реставраторската гилдия и музейните ателиета станаха база за летните практики на студентите по специалност „Реставрация и консервация“ в Худ. академия в София, Великотърновски  университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и на ученици от средните училища по изкуствата. Целите и задачите на реставраторите бяха да направят разбираем един разрушен или увреден предмет от културното наследство с минимално жертване на автентичността му и да го предпазят от бъдещи разрушения. Организацията на този специализиран творчески труд е специфична, тъй като се провежда обработка върху незаменими оригинали, които често са уникати и имат голяма художествена, историческа, научна, социална стойност. Стойността им зависи от характера на тяхната изработка като произведения на изкуството и тяхното доказателство като исторически документи. Документалното качество на историческия предмет е основа за проучването в областта на история на изкуството, на археологията, етнографията и др. научни дисциплини. Добре подготвеният реставратор разпознава документалната природа на всеки предмет и знае дали той съдържа самостоятелно или в комбинация исторически, стилистични, иконографски, технологични, естетически или духовни послания и данни. Срещайки ги през време на проучването или работата върху предмета, реставраторът се отнася с особено внимание към тях. Способността му да дефинира природата на предмета му помага при подбора на всяка манипулация. Тъй като рискът от вредно манипулиране или трансформация на предмета съпътства всички технологични етапи, реставраторът работи в тясно сътрудничество с музейния уредник. С помощта на Вяра Панайотова,  нейният интелект и високата й чувствителност към реставраторската професия, създадохме екип, който не търпеше шаблонния подход, независимо дали подготвяхме временни изложби или постоянни експозиции. В екипа неизменно се включваше и реставратора на керамика Мариана Пехливанова и художник реставратора Коста Угринов. 
Вяра никога не е ограничавала работата си единствено и само в отдела „Възраждане“. Почти няма музейна изложба или експозиция без нейно участие. И ако оформлението на панаирите, изложбите и други масови обществени мероприятия с временен характер поставят едни проблеми, по свои специфични пътища се изграждат музейните експозиции. Музеят предлага по-висша категория културен продукт при художественото оформяне на пространството. В тази област Вяра твореше с лекота, защото съпреживяваше всяко събитие, защото притежаваше музейна сетивност за нещата, защото и тук нейният  ръководен принцип беше „нищо излишно“. Всички помним нейното „една идея по-горе, по-долу, наляво или надясно“. Лекотата, с която Вяра работеше беше резултат не само на нейния естетически вкус и инстинкт, а и плод на упорития й труд в краткия й живот. 
Днес консервационно-реставрационните етапи се разглеждат не като еднократен акт, а като система от непрекъснати грижи. Сложният, интердисциплинарен характер на тази музейна дейност е изпълнен с ново съдържание и цели, определящи не само физическото оцеляване на паметниците на културата, но и формирането на политика за опазването им. 
На 18 май, когато се чувстваме празнично, да направим реверанс към Вяра Панайотова и към колегите, които положиха основите на музейното дело в Добрич. За нас, които ги помним, беше удоволствие да работим с тях. Пожелавам на младите колеги, да изпипат същото удовлетворение от принадлежността си към благородната кауза МУЗЕЙ. Нека предадем щафетата на младите, да следват светлия им път.

Инж. Елена Василева - лицензиран реставратор и дългогодишен завеждащ отдел „Реставрация и консервация” в РИМ - Добрич

реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.