Вицеадмирал Пламен Манушев е автор на предговора към книгата

Представиха книгата “Епопеята на Добруджа”

Размер на шрифта: a | a | a 18:41 23 октомври 2016
Автор: ДТ
Първата част на книгата на Красимир Узунов “Епопеята на Добруджа”, посветена на боевете на Добруджанския фронт по време на Първата световна война бе представена вечерта на 21 октомври в залата на Младежкия дом в Добрич. Авторът на книгата е собственик и президент на информационна агенция и радио “Фокус”. Представянето на книгата започна с изпълнения на танцьорите от Професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа”. В събитието взеха участие и възстановчици от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество “Традиция”, облечени в униформи и с пълно бойно снаряжение от времето на Първата световна война. Те се строиха на сцената, носейки със себе си знамето на “46-ти полк” от 1912 г., възстановено по оригинални образци от добричкия военносторически клуб. 
Красимир Узунов е автор на 14 книги, като последният му труд, посветен на епичните боеве на връх Каймакчалан в Македония излезе само преди броени месеци. Веднага след този обемист труд авторът започва да пише книгата за сраженията на Добруджанския фронт, като е положил усилия първата част да излезе за 100-годишнината от Добричката епопея.
Вицеадмирал Пламен Манушев, който е автор на предговора прочете откъс от “Епопеята на Добруджа”. След това бойна тръба засвири химна “О, Добруджански край”, а всички присъстващи станаха на крака и запяха марша, под чиито звуци защитниците на Добруджа са се хвърляли в боя за свободата на изконната българска земя.
Авторът се спира подробно и върху приноса на добруджанци, които всячески подпомагат българските войски и са готови заедно с войниците да паднат на бойното поле. Част от имената на загиналите в Добричката епопея офицери бяха прочетени от вицеадмирал Манушев, а присъстващите почетоха подвига им със ставане на крака. 
Книгата възкресява паметта за българската освободителна енергия. Авторът успешно съчетава в себе си таланта на писател, прецизността на историк и уменията на аналитик. Книгата е разказ от гледна точки на живия участник, а не обикновено изреждане на сухи исторически факти, отбеляза проф. Пламен Павлов, който е рецензент на “Епопеята на Добруджа”. 
България е неделима и тя ще остане такава, когато българите са силни, когато се завръщат към корените си и извървят пътя към своята родова памет, защото това е единственият път, за да бъде съхранена българщината, заяви авторът Красимир Узунов. 
В края на представянето на книгата вицеадмирал Пламен Манушев връчи на кмета на Добрич Йордан Йорданов уникална сабя. Тя е принадлежала на руски офицер, но след победния изход от Добричката епопея е попаднала в български ръце и на 8 септември 1916 г. генерал Иван Колев я подарява на полк. Йордан Иванов, командир на 16-ти пехотен Ловчански полк. Кметът на Добрич обяви, че сабята ще бъде предоставена на Регионалния исторически музей. ДТ

реклама
реклама
реклама
46-ти пехотен Добрички полк... Отбелязват 141-годишнината от... В три възстановки за седмица... Славната българска военна... Възстановчици от „46-ти пехотен... Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.