Набират средства за възстановяване на манастира в Патлейна

Размер на шрифта: a | a | a 15:33 21 август 2013
Автор: ДТ
Национална кампания за набиране на средства за възстановяване на българската светиня – манастирът “Свети Панталеймон” в местността Патлейна до Велики Преслав организира Варненската и Великопреславска Митрополия. Апелът е за подпомагане на богоугодното дело с финансова средства и материална помощ от всякакъв вид. Манастирът “Свети Панталеймон” е една от най-ранните свети обители в България. Построен е скоро сред приемането на християнството – през ІХ век. В манастира са живяли и творили учениците на светите братя Кирил и Методий - Климент Охридски и Наум Преславо-Охридски. В този манастир през 907г. умира като монах Свети княз Борис Покръстител. Манастирът е бил разрушаван множество пъти .През 1940г.Варненският и Великопреславски митрополит Йосиф решава да обяви национална кампания за възстановяването му. През 1945г. манастирът е обявен за държавна собственост и кампанията пропада. Едва сега отново се организира благотворителна акция, като "Свети Панталеймон" е единствения манастир в България който продължава да се изгражда и доразвива до ден днешен.
Живеейки в духовна нищета,с възстановяването на още един храм бихме подали ръка за спасението на много люде.Събраните средства ще бъдат използвани за изграждането на иконостас и реставриране на манастира.В новият манастирски комплекс ще бъде изграден духовно - просветен и научен център ,в които ще могат да живеят около 200 монаси.
Искрено и сърдечно благодарим за вашата помощ.Божието благословение да бъде с вас и добрите ви дела, завършва апелът на Варненската и Великопреславска Митрополия.
Банковата сметка за набиране на дарения е IBAN:BG42 CECB 9790 50C7475400 BIC:CECBBGSF ЦКБ АД. За допълнителна информация:0888 986 935 - отец Николай.

Добруджанска Трибуна си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • ДАРИТЕЛ 20:32 31 окт 2013 02

    Благодарим,на Взезнайко,за направената корекция !Да наистина, манастира на Княз Борис се намира точно там ,където е написал в текста си коментатора,но ние събираме средства и правим дарения за тази сграда,коята е на снимката.Тя е била строена в началото на миналия век за манастир,но по време на промените след 1944 година,е трансформирана в почивна станция . На този етап сградата си е откупена отново от Варненско-Великопреславска метрополия и е със статут на манастир.В нея има в момента параклис,в който се правят православни християнски ритуали .Точно тази сграда, тази година посетиха световно известните BONEY M .Ищар Алабина и Крис Норман също станаха дарители на каузата .Направихме уточнение !Благодарим ви ,че проявявате интерес към статията !Когато посетите манастира ,ще се обедите в това !Благодарим на всеки,който желае да се присъедини към дарителите !Влезте в профила на манастира във фейсбук и ще се убедите .

  • Взезнайко 11:29 26 авг 2013 01

    Снимката която е поместена тук няма нищо общо с писаното по-долу. Истинският манастир се намира 20-30 пметра на от посочената сграда и преставлява руини, който са под един навес!!!!

реклама
реклама
реклама
Оръжия и униформи от Първата... Живот, отдаден на музея За Вяра Панайотова и... Втората световна война и... Двама българи взеха участие... Априлската епопея... Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... БАН одобри проект на ученичка... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот... Дни от живота, нашите дни Историческата съдба на... Навършват се 90 години от... За праотците, потомците,...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.