Изложба на снимки и документи под наслов „Иван Хадживълков – забравения дарител на Добрич” е подредена във фоайето на Висше училище по мениджмънт – град Добрич. Тя представя живота и делото на Иван Хадживълков.
Снимка: Григор Маринов

БАН одобри проект на ученичка от гимназия “Райко Цончев”

Размер на шрифта: a | a | a 14:35 27 октомври 2016
Автор: ДТ
Висока оценка за проекта си „Иван Хадживълков-забравеният дарител на Добрич“ получи Стефани Маринова – десетокласничка в Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“. Признанието бе дадено от Българска академия на науките. Проектът е одобрен за участие в конкурса на Ученическия институт към БАН и ще бъде представен на Ученическа научна сесия през ноември. Днес проектът за бележития добричлия ще бъде представен пред обществеността в 17, 30ч. в зала 203 на Висшето училище по мениджмънт. Посвещава се на Деня на народните будители и на 10-годишнината от създаването на ЧПГТП „Райко Цончев“, носеща името на още един дарител от недалечното минало на града ни.
Иван Хадживълков е личност, имаща изключителен принос през епохата на Възраждането и началото на следосвобожденската действителност в Добрич. За съжаление, времето е обвило в забрава един от най-големите дарители и добротворци в родния край.
С представянето на проекта пред добричката общественост се цели да се възстанови спомена за Иван Хадживълков, за дарителската му дейност, за приноса му за развитие на просветата, включването му в борбата за църковна самостоятелност през Възраждането и подпомагането на българските революционери в борбата за политическо освобождение на България от османска власт.
Организира се със съдействието на Община Добрич и Висшето училище по мениджмънт. ДТ

Добруджанска Трибуна си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама
реклама
реклама
Как преди век добричани се... Ломски кавалеристи разбиват... Кметът на Добрич откри с... Представиха книгата “Епопеята... Турнир по стрелба с... Век по-късно дългът на... Почитаме подвига на пролелите... Пресъздадоха защитата на... Подготвят международна... Отбелязват годишнината от... Стотици почетоха загиналите... Отбелязаха годишнината от... Родолюбци от НД „Традиция” се... Оръжие от национално... Кметовете на Добрич /Хаджиоглу... Изложба в Русе представя... Десетки хиляди лева са... Добричките възстановчици се... Мечтата на болно дете за живот... Дни от живота, нашите дни Историческата съдба на... Навършват се 90 години от... За праотците, потомците,... Добричките възстановчици... Младежи от ВМРО се поклониха... 15 възстановчици представят... Добричките възстановчици... С поредица от участия... Открит урок по история... 95 години от Ньойския диктат –...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.