Останах тук

Добрич е прекрасен град и дава възможности за младите хора

Условията за живот си ги създаваме сами, убедена е 24- годишната Марина Росенова и съветва връстниците си да останат в родния град

Размер на шрифта: a | a | a 18:14 26 февруари 2014
Автор: Ана Иванова
На 2 март 2006 г. лъчезарната Марина Росенова /тогава ученичка в Хуманитарна гимназия/ сподели пред Вестникът на Добруджа, че не вижда бъдеще в Добрич и смята да потърси реализация в по-големите градове. 17-годишното тогава момиче даде интервю за рубриката “И аз съм тук”. Сега, осем години по-късно, пораснала и променена, тя разказа как се е развил животът й за това време. Целите и стремежите й са различни, но тя е също толкова борбена и дейна, както преди. За нея Добрич е прекрасен град, предлагащ перспективи за младите хора, които са готови да се борят за своето бъдеще. С времето е установила, че няма значение къде се намираш и че щастието и успехът идват, когато си готов и работиш за тях. За нея щастието не е константна величина и човек сам си го създава. Осем години по-късно тя се е превърнала в една прекрасна млада жена, бореща се и успяваща сама в Добрич.

- Преди години разговаряхме с теб и плановете ти за бъдещето не включваха Добрич, имаше намерение да учиш медицина. Какво се случи с теб за това време, сбъднаха ли се мечтите ти?
- Когато завърших средното си образование не ме приеха да уча медицина и и се отиентирах към специалността ,,Маркетинг и мениджънт” в колежа в Добрич. Започнах работа в телекомуникационен оператор, където работя вече три години. Съчетавам ученето с работа. Не ми е лесно и нямам почти никакво свободно време. Понякога се случва да изляза в обедна почивка и да тичам на изпит, но ако човек има желание може да постигне абсолютно всичко.
- Харесва ли ти в Добрич и доволна ли си от условията на живот?
- С времето установих, че човек сам си създава условията на живот. Обичам нашия град, чудесен е за живеене. В него могат да ти се случат много положителни неща, ако си отворен за тях и наистина ги желаеш. Много хора пропускат възможности, които са им предложени. Важно е да се бориш и да отстояваш себе си. Абсолютно всичко се постига с много труд и усилия.
- Смяташ ли, че  за един млад човек има реализация в нашия град? Какви възможности предлага той?
- Разбира се, че има! Малко хора вярват, че можеш да успееш в Добрич и аз самата не вярвах преди време, но сега съм на мнение, че навсякъде има възможности за развитие и успех. Джоко Росич е казал, че остават само силните, а останалите бягат. Ако си силен и деен млад човек няма начин да не се справиш и да не се развиеш в желаната от теб насока.
- Какво искаш да ти се случи след време, какви са плановете, мечтите и стремежите ти?
- Главната ми цел е да завърша образованието си. Искам да продължа да се развивам в работата си и да направя успешна кариера. Желанието ми е да ми се случват много положителни неща и никога да не спирам да си мечтая. Много искам да пътувам, да обиколя света, да се срещна с нови хора, да науча нови неща.
- Какво смяташ за това, че повечето млади хора бягат от нашия град, а някои дори се насочват към чужбина?
- Да излезеш да работиш в чужбина е лесно, да избягаш от реалността. Уважавам избора им. Всеки сам кове съдбата си и следва пътя си. Не ги осъждам, радвам се, че са намерили начин да се справят и търсят щастието си.
- Преди време ни беше споделила, че пишеш стихове. Занимаваш ли се с това все още, остава ли ти време?
- Не, не ми остава време да пиша вече. Прекалено съм заета, но чета много и така се разтоварвам и си почивам. Последната книга, която прочетох е ,,Автобиография на Дядо Коледа”. Много е интересна и развива въображението. Любимите ми книги са психологически, свързани с развитието на ума.
- Какво правиш през свободното си време, как се забавляваш?
- Излизам с приятели. Те ме зареждат с много положителни емоции и ме правят щастлива. Опитвам да прекарвам повече време със семейството си, то ми дава сили и винаги ме подкрепя.
- Доволна ли си от избора си да останеш в нашия град? Чувстваш ли се щастлива тук?
- Да, щастлива съм, много! Щастието не е константна величина. Човек сам си го създава. Дали ще бъдеш щастлив зависи само от теб. Човек трябва да се радва на малките неща и да бъде позитивен, да не се отчайва и да гледа напред. Добрич е хубав град и има много възможности за развитие и щастлив живот в него.
- Какво се случи с твоите приятели и връстници? Последваха ли примера ти?
- Често казано повечето не са тук вече. Голяма част са в други градове, а някои дори отидоха да живеят извън България. Може би това е била тяхната алтернатива, техните избор и мечти. Подкрепям избора им и им желая щастие и много успех.
- Посъветвай нещо младите хора като теб, които се колебаят дали да останат в Добрич?
- Добрич  е прекрасен град и би могъл да даде много, ако и на него му бъде дадено. Признавам си, че и аз съм мислила да го напусна, но впоследствие разбрах, че има реализация. Талантливите и дейни млади хора трябва да останат и да се борят. Съветът ми към тях е да не спират да мечтаят и да дерзаят! В този комерсиален свят хората забравят за мечтите си, забравят емоциите, а това е много грешно!

Разговаря Ана Иванова


реклама
реклама
реклама
Да избереш вярната посока Пласидо Доминго е рекордьор на... Зелена градина на покрива... Кулинарни изкушения със скариди 100 жени в безстрашна фотосесия Десетки възстановчици се... 46-ти пехотен Добрички полк... Канят ни на танцов спектакъл... 46-ти пехотен Добрички полк... Екзотични ритми от три... Българският филм „Урок“... Великата китайска стена... Родното място на Чингиз Хан... Далай Лама отпразнува... "Wave rider" - изложба за любовта,... 62-годишният модел Мари Хелвин с... Динозаврите на Спилбърг газят... Бийбър ще ходи на курсове за... Влаковете са най-романтичното... Нина Добрев взе награда за... Джулия Робъртс си мислела, че е... Едва половината от туристите... Конете комуникират с уши Марион Котияр иска да изиграе... Липсата на светлина в офиса... Руска контролна агенция... Уилям и Кейт ще почиват в... Хелън Мирън: Храната е любов Четирикраки показваха магарии... От 1960 г. размерът на обувките ни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.