Германия пред национална катастрофа заради наводненията

Размер на шрифта: a | a | a 17:33 09 юни 2013
Хиляди спасители, военни и доброволци се борят в Германия срещу най-тежките от повече от десет години наводнения, които депутатка определи като "национална катастрофа". Евакуирани са хиляди жители на наводнените райони.
Сега главната тревога е за град Магдебург, провинция Саксония-Анхалт, части от който са залети от мътните води на река Елба, придошли от Чешката република след поройните дъждове миналата седмица. Нивото на реката при Магдебург вече е 7,45 м далеч над двата метра, както е в нормално време, и доста над равнището по време на голямото наводнение през 2002 г.
Повече от 3000 жители са евакуирани от квартал Ротензее, където стотици войници подсилват дига, защищаваща важна електрическа станция, за да се предотвратят нови прекъсвания на тока в града.
Евакуирани са и други квартали в района на вливането на река Заале в Елба. На километри оттам част от 8000-те жители на Акен напуснаха домовете си с военни коли или с линейки.
Германският президент Йоахим Гаук посети засегнатите от наводнението градове в Саксония и Саксония-Анхалт и присъства на църковна служба заедно със спасители и жители на Хале.
Правителството на канцлера Меркел подготвя кризисно съвещание с ръководителите на провинциите, за да обсъди разпределението на разходите, свързани с наводнението, пише "Лайпцигер Фолксцайтунг".
"Имаме работа с национална катастрофа" - цитира изданието депутатката Герда Хаселфелдт от Бавария – друг район, който силно пострада от наводненията.
Баварският град Пасау бе залят от покачилите се води на Дунав и на два от притоците му, които се срещат в този град на границата с Австрия.
Придошлият Дунав заля обширни райони в Австрия, Словения, а сега и в Унгария.

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.