Европол: Организираната престъпност цъфти при криза

Размер на шрифта: a | a | a 17:58 25 юни 2013

Финансовата криза оказва много благоприятни условия за процъфтяване на организираната престъпност на Стария континент, където в момента действат 3600 престъпни групировки. Това констатира в свой доклад шефът на Европол Роб Уейнрайт в интервю пред в. Файненшъл таймс.
Престъпниците трупали печалби дори от такава прозаична дейност като контрабанда на перилни препарати. Според Уейнрайт черният пазар на хранителни продукти, фармацевтични продукти и машинни части се е удвоил през първите години на рецесията до 2 млрд. евро. В частност той отбелязва, че ново поколение от киберпрестъпници от Русия, Украйна и други части на Източна Европа извършват все по-усъвършенствани посегателства срещу финансовите интереси на фирми и компании.
"Организираните престъпни групи действат в разнообразни сектори, в различни държави, те имат много интернационална природа", казва Уенрайт."В техните редици участват престъпници от над 60 националности. Така те, на практика, се превръщат в многонационални компании". Ако луксозни чанти на марката Гучи или скъпи шампански вина бяха фалшифицирани масово и преди кризата, в момента в Европа се наблюдава истински бум в нелегалния трафик на широк спектър от продукти, включително на части за самолетни двигатели. Налице е растяща обществена търпимост към сенчестата икономика в условията на криза, допълва директорът на Европол. По данни на централата за борба с престъпността на Стария континент през 2011 г. лекарствата и хранителните продукти са имали дял от 28,6% на европейския черен пазар, което е скок с 14,5%. А това застрашава здравето на купувачите им. В същото време тази нелегална дейност забавя възстановяването на икономиката в Европа.
Друга престъпна тенденция, засечена от Европол, е увеличаващия стремеж на компаниите да намаляват разходите си чрез използването на нелегални работници, което води до увеличаване на трафика на хора и спадане на нивата на работна заплата.
Бандитите се възползват и от опитите на правителствата на някои от страните-членки да извадят икономиките си чрез увеличаване на ДДС – появяват се многобройни схеми за източване на хазната с фалшиви искания за ДДС. Според Европол в момента годишно измамите с ДДС струват на финансите на Европа 100 млрд. евро. БГНЕС

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.