Европейският парламент одобри четирима временни еврокомисари

Размер на шрифта: a | a | a 18:59 16 юли 2014
Европейският парламент одобри четиримата кандидати за членове на Европейската комисия, които заемат местата на онези комисари, които бяха избрани за евродепутати. Новите комисари ще заемат постове си до изтичането на мандата на настоящата Европейска комисия в края на октомври, съобщиха от пресслужбата на ЕП.
Европейският парламент гласува в цялост кандидатурите с 421 гласа "за", 170 "против" и 32 въздържали се. Съгласно правилника за дейността на ЕП, номинираните бяха изслушани от парламентарните комисии, съответстващи на техните области на дейност. Юрки Катайнен (Финландия) ще замени Оли Рен и ще отговоря за икономическите и паричните въпроси. Фердинандо Нели Ферочи (Италия) ще замени Антонио Таяни и ще отговаря за промишлеността и предприемачеството. Мартин Райшертс (Люксембург) ще замени Вивиан Рединг и ще отговаря за правосъдието, основните права и гражданството.
Яцек Доминик заменя Януш Левандовски и ще отговаря за бюджета и финансовото планиране.
Съвсем скоро се очаква Европейският съвет окончателно да одобри четиримата кандидати за еврокомисари.
Вчера стана ясно също, че най-вероятно новия комисар по въпросите на външната политика на Европейския съюз ще бъде Дора Бакояни. Бакояни е бивш външен министър в правителството на Константинос Караманлис управлявал от 2004 година до 2009 година. Бакояни е дъщеря на бившия гръцки премиер Константинос Мицотакис /1990-93 година/, нейният род произхожда от остров Крит. Тя е пра-племенница на Елефтериос Венизелос.

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.