ЕП лиши Марин Льо Пен от имунитет

Размер на шрифта: a | a | a 15:39 02 юли 2013
Депутатите от Европейския парламент гласуваха за отнемането на имунитета на Марин Льо Пен, лидер на Националния фронт.
Молбата със съответното искане беше изпратена до ЕП от френски съд, който е предприел действия срещу нея заради изказване, в което тя сравнява мюсюлманите с фашистките окупатори.
"Никак не съм учудена от това решение. То говори само за това, че за мнозина съм опасен идеологически противник", заяви Льо Пен. Тя припомни, че в историята на ЕП има редица случаи, когато депутатите са запазвали своя имунитет, макар да са били преследвани от правосъдието за финансови или друг вид машинации.
"Моят случай е особен. На мен ми приписват вина - правото свободно да изразявам собственото си мнение", убедена е крайнодесният лидер на Националния фронт.
През 2010 Марин Льо Пен публично сравни молитвата на мюсюлмани по улиците с окупацията на Франция по време на Втората световна война, само че "без танкове и войници". Срещу нея беше заведен иск, в рамките на който беше поискано отнемането на депутатския й имунитет. Льо Пен е депутат в ЕП от 2004.

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.