ЕП е за запазване на финансирането за най-нуждаещите се граждани

Размер на шрифта: a | a | a 17:01 12 юни 2013
Финансирането на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица да се запази поне на сегашното ниво от 3,5 млрд. евро, вместо да се намали на 2,5 млрд., призоваха депутатите с гласуване на 12 юни.
Намаляването с 1 млрд. евро беше предложено от Комисията и страните членки по време на преговорите за многогодишния бюджет на ЕС, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.
"Почти 120 млн. европейци са на ръба на бедността и социалното изключване. Над 40 млн. са жертва на тежки материални лишения, а над 4 млн. са бездомни. Фондът е важен инструмент за преодоляване на последствията от икономическата и социалната криза и практическо приложение на европейската солидарност с най-уязвимите граждани", заяви докладчик Имър Костело (С&Д, Ирландия) по време на дебата преди гласуването. Новата програма за периода 2014―2020 г. трябва да замени Програмата за разпределение на храна, която цели да оползотвори излишъците, произведени в рамките на Общата селскостопанска политика. Обсегът на новия фонд ще бъде разширен отвъд разпределението на храна, за да може да отговори и на други основни нужди на най-нуждаещите се граждани.
Парламентът гласува поне да се запази бюджетът за периода 2014―2020 г. на сегашното ниво от 3,5 млрд. евро, вместо да се намали до 2,5 млрд. евро, както предлагат Комисията и страните членки.
Мнозинството от депутатите гласуваха в подкрепа на задължението за участие във Фонда. Това означава, че парите ще останат на разположение за най-нуждаещите се, дори ако дадена страна членка се откаже от участие. Значително малцинство от депутати, обаче, бяха на мнение, че участието трябва да бъде доброволно.
Депутатите настояват стандартното съфинансиране на ЕС за програмата да бъде 85 процента (Комисията предложи този процент като максимум), но да може този процент да се увеличи до 95 процента за най-пострадалите от кризата държави.
Измененият текст беше приет с 513 гласа "за", 149 "против" и 27 "въздържал се", а гласуването на резолюцията беше отложено, за да бъде даден старт на неформалните преговори със Съвета. Окончателният бюджет на Фонда ще зависи и от изхода на преговорите за многогодишния бюджет за 2014―2020 г. БГНЕС

реклама
реклама
реклама

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.