Около 200 души блокираха пътя село Българево – нос Калиакра. Блокадата, продължила близо три часа. Протестът бе подкрепен от кметовете на Каварна Нина Ставрева и Шабла Мариян Жечев /вляво/.

Първият протест се проведе пред Община Каварна.

След протести на стотици в Каварна и Балчик, стигнали и до сблъсъци:

Временно спряха забраната за земеделие и строителство в екозона „Калиакра”

Предстои среща по темата в София. Ще търсим правилното решение за всички, каза премиерът Бойко Борисов

Размер на шрифта: a | a | a 19:05 06 август 2017
Автор: ДТ
В напрежение преминаха последните 3-4 дни в общините Каварна, Балчик и Шабла. Стотици жители на района излязоха на протести, в опит да защитят поминъка си. Огънят на гражданското недоволство пламна заради наложените забрани от Европейската комисия, които касаят територии в трите общини. Протестите започнаха на 4 август - деня, в който трябваше да се проведат обществени обсъждания на интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони „Калиакра” и „Белите скали” за опазване на дивите птици. Първото обсъждане бе планирано за сутринта в общинската администрация в Каварна, а следобед - в общините Балчик и Шабла. 

Кметът на Каварна Нина Ставрева: Подкрепям протестиращите граждани 

Над 600 души се събраха на протест пред община Каварна 
срещу заповедта на МОСВ за забрана на всякаква стопанска дейност на териториите, попадащи в защитени зони, която е следствие от исканите забрани и ограничения от ЕК. В протеста участваха не само жители на Каварна, Шабла и Балчик, но и от Ахтопол, Несебър и Бургас, защото се засягат интересите и на рибари. Общественото обсъждане, предвидено за 10 ч.в Каварна, така и не се състоя. Протестиращите заплашваха и с блокади на международния път Дуранкулак-Варна. 
 „Подкрепям изцяло исканията на протестиращите. Ние не сме против законите, нормите и директивите на Европейското законодателство, но сме за синхрон и баланс между защита на природата и поминъка на хората. Ние искаме нова процедура, нов интеграционен план с участието на международни специалисти - експерти , искаме предварителни  срещи с  ползвателите на  земеделски земи, с рибарските сдружения. Искаме ясно очертани граници”. Това заяви кметът на Община Каварна Нина Ставрева пред протестиращите и добави, че такива забрани отнемат поминъка на хората и обричат региона. Кметът посочи, че от забраната за обработка на земята са засегнати повече от 25 000 души. Нина Ставрева поиска на следващата среща да присъстват и международни експерти. На протеста пред Община Каварна бяха народните представители Йордан Апостолов и Красимир Янков. Йордан Апостолов заяви, че вицепремиера Валери Симеонов е „против зеления рекет към хората”. Всички институции, включително представители на земеделците и рибарите от региона, трябва да представят своите виждания. Да бъде направена и пълна ревизия на „НАТУРА 2000” и тогава да се насрочи публично обсъждане на проекта за защитените зони.  Голяма част от морето и земеделски земи от крайморска Добруджа попадат в „НАТУРА 2000”. Забраната засяга 23 000 дка земеделска земя, 440 000 кв. м. водни площи в Черно море. Става дума за 1800 рибарски лодки и 142 големи рибарски кораба. Целта на протеста е да се наруши процедурата, за да се спре това безумие да стане закон, заяви общинският съветник от Балчик Виктор Лучиянов по повод заповедта на министъра на околната среда и водите. С тази заповед се налагат абсолютни забрани за земеделие и строителство в зона „Калиакра”, каза  Лучиянов, който е сред  инициаторите на протеста. Основното искане е да бъде направена нова карта на защитените територии. Лучиянов добави, че хората на Добруджа не са против това да има екология, а са за това защитените територии да бъдат направени разумно. Той даде пример, който определи като абсурден - действащото летище на Балчик е обявено за хабитат на птици. 

Протест и в Балчик – напрежението ескалира

След като в Каварна бе осуетено общественото обсъждане, протестът се премести в Балчик, където обаче напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци. Наложи се намесата на жандармерия, имаше пострадали хора, както и  счупени стъкла в сградата. Протестиращите отново настояваха за отмяна на заповедта на министър Нено Димов, която според тях ще попречи на поминъка на хората и на икономическото развитие на района. Общественото обсъждане на плана за управление на защитената зона в Балчик също бе провалено, а екипът от еколози – автори на плана, напусна общинската администрация на фона на освиркванията от протестиращите. Още на 4 август започна изпълнението на заканите за блокади по пътищата – за кратко бе блокиран международният път Варна – Констанца. Неочаквано силната реакция на хората от Крайморска Добруджа бе повод за пресконференция на министър Димов в столицата, на която той обясни че неизпълнението на тези забрани ще доведе до много сериозни финансови санкции за държавата ни. На следващият ден – 5 август около 200 от протестиращите блокираха общинския път с.Българево - нос Калиакра. Те бяха подкрепени и от кметовете на Шабла Мариян Жечев и на Каварна Нина Ставрева, която е дала разрешението за протеста. 

Бойко Борисов спря заповедта на МОСВ

Още същия ден стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, относно забраните за териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в "Натура 2000". Решението на премиера е взето след анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров. На министър Димов премиерът възложи да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по "Натура 2000", да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки. Стана ясно и че на следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането. 
Правителството на премиера Сергей Станишев възложи през 2006 г. определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС. През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 г. България е осъдена от ЕК.

Министър –председателят се срещна с протестиращите и кметовете на трите общини

Последното развитие по темата бе вчера – 6 август, когато лично Бойко Борисов се срещна с протестиращите от Крайморска Добруджа в присъствието на кметовете на общините Балчик, Каварна и Шабла и министрите Нено Димов, Валери Симеонов, Владислав Горанов и Ивайло Московски. Пред тях той заяви: „Ако трябва нива по нива ще гледаме, но ще компенсираме всеки". Срещата се проведе във Варна, но ще продължи в София, в Министерски съвет, във вторник – 8 август, от 11:00 ч., когато министър Нено Димов ще представи кадастрална карта на засегнатата от заповедта му територия в защитена зона „Калиакра”.  На срещата вчера  собственици на земя от региона се оплакаха, че не са ясни границите на територията. Борисов обеща, че ще бъдат изслушани всички страни по темата и ще  се търси едно решение, което да не ощетява нито хората от крайморска Добруджа, нито останалите български данъкоплатци. Министър Димов уточни, че заповедта не засяга цялото Северно Черноморие, а само защитената зона „Калиакра”, където няма да може да се строи или засажда каквото и да било заради наличието на защитения вид „понто-сарматски степи”.  40 000 лева дневно е санкцията, която държавата ни дължи на Европа, ако не спази заповедта, припомни Нено Димов, а Бойко Борисов увери, че ще се преговаря с Брюксел.
реклама
реклама
реклама
Приемат заявки за участие в... Текат масирани проверки за... Областният управител съди... Над 3 млн. лв. влагат в подмяна... Акт за незаконен добив на... Дни на славянската култура в... Българи и румънци откриха... Изложбата „Вечната красота на... Предприятие за... Вокална група “Палитра”... Христо Гаврилов – живата памет... Юбилейно 50-то издание на... ВМРО сигнализира Цацаров, че... Министър Ангелкова:... Дунавската стратегия има вече... Преглед на самодейните състави... Наградиха дългогодишните... Унищожават 32 000 заразени с... Фестивалът на гърнетата в... Наградиха най-добрите на Феста... Подпомогнаха растежа на 240 дка... Община Каварна кани на Джулай... Разработват стратегия на... Съдии от България и Македония... Изложба на графика и скулптура... Три дни ловят в морето риба за... Прекратиха процедурата за... Собственик на засегната от... Книга на Мая Вапцарова и... Изследваха морската вода и...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.