Момчил Стойнов и Петър Коцев

Вдъхновяващ сайт за Добруджа с първа награда на национално ученическо състезание

Създателите – Петър Коцев и Момчил Стойнов от Природоматематическата гимназия “Иван Вазов” се надяват, че ще провокират повече хора да посетят нашия край

Размер на шрифта: a | a | a 17:49 28 март 2018
Автор: Пламен Николов
Една прекрасна идея, претворена в реалност от две талантливи момчета от Добрич заслужено получи национално признание. Възпитаниците на Природо-математическата гимназия “Иван Вазов”
в Добрич – Петър Коцев и Момчил Стойнов създадоха сайт, озаглавен “Богатствата на Добруджа”, който бе класиран на първо място в Десетото национално състезание по информационни технологии, проведено в края на миналата седмица в Благоевград. Ръководител на проекта е д-р Светлана Василева – преподавател в елитната добричка гимназия. Двамата младежи, които са единадесетокласници са разчитали на помощта на свои съученици и преподаватели. В реализацията на сайта са им помогнали учениците Данаил Колев и Тина Тодорова, преподавателите Снежана Денчева /български език и литература/, Росица Георгиева /физическо възпитание/, Венета Егова /информатика и информационни технологии/. 
Идеята ни бе не просто да направим някакъв проект, а да представим Добруджа по достоен начин, да убедим хората, които ще разгледат сайта ни, че в нашия край има какво да се види и да ги провокираме да посетят тази част на страната. Освен това се надяваме, че дори да не тръгнат веднага към Добруджа, хората, които видят сайта ще 
Проявят интерес за техния роден край и към богатствата на България като цяло, споделя Петър Коцев. Идеята е не просто да дадем поредната географска и историческа справка за Добруджа, а да надъхаме хората да дойдат и да видят показаните от нас места.
В сайта са представени малко познати забележителности на Добруджа – географски и исторически, като крепостите Залдапа и Калиакра, некропола в Дуранкулашкото езеро, Старият Добрич, Домът на Йовков  и др. Страницата тепърва ще се допълва и обогатява с нови непознати на широката общественост у нас красоти на родния ни край. 
Времето за подготовка беше съвсем малко. За да се вместим в сроковете се наложи през последните 3 дни преди състезанието почти да не спим, споделят младежите, удовлетворени, че трудът им е имал смисъл и ентусиазирани да направят сайта си още по-добър и впечатляващ. 
Петър Коцев се занимава активно с информационни технологии от три години. Основно интересите му са в областта на уеб сайтовете. 
Участвал е и в стартъп уикенди, където обаче акцентът е друг и насочеността е към създаване на бизнес проекти.
Момчил Стойнов набляга на информационните технологии от около годиина и за това кратко време е успял да получи сертификат за начинаещо ниво от Софтуерния университет. 
В ПМГ “Иван Вазов” е изградена система за работа с талантливи деца и то не само в областите в които е профилирано училището – Математика, Информатика, Физика, Информационни технологии и Биология. Училищното ръководство стимулира талантливите възпитаници на школото и в хуманитарни области като история и български език и литература. Тепърва ще се разработват умения на учениците и в областта на математическата лингвистика. 
Представянето на двете момчета бе изключително завладяващо. Националната комисия, която оценяваше работите бе впечатлена от артистичния начин, по който бе поднесена презентацията, от любовта, която момчетата показаха към родния си край, от стремежа им този сайт наистина да бъде доразработен и да провокира хората да дойдат в Добруджа. Посланието бе перфектно поднесено и журито го почувства. Дори един от членовете на националната комисия заяви: “Аз вече искам да дойда в Добруджа”. Получи се един перфектен пъзел от техническите умения на момчетата и начина по който бе представен сайтът. Това бе състезанието на Петър и Момчил – зададената тема напълно съвпадна с разработения от тях проект, който бе представен убедително и вълнуващо, сподели ръководителят на екипа д-р Светлана Василева. ДТ
реклама
реклама
реклама
Предприятие за... Вокална група “Палитра”... Христо Гаврилов – живата памет... Юбилейно 50-то издание на... ВМРО сигнализира Цацаров, че... Министър Ангелкова:... Дунавската стратегия има вече... Преглед на самодейните състави... Наградиха дългогодишните... Унищожават 32 000 заразени с... Фестивалът на гърнетата в... Наградиха най-добрите на Феста... Подпомогнаха растежа на 240 дка... Община Каварна кани на Джулай... Разработват стратегия на... Съдии от България и Македония... Изложба на графика и скулптура... Три дни ловят в морето риба за... Прекратиха процедурата за... Собственик на засегната от... Книга на Мая Вапцарова и... Изследваха морската вода и... Aкад. Георги Марков представи... Откри се лятна академия... Магистрати от Литва посетиха... В Ген. Тошево се поклониха пред... Добри практики в публичното... Джеймс Бонд открива 18-ата Модна... Фестивалът на цацата в Кранево... Любители театрали се изявяват...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.