В рамките на програмата за отбелязване на годишнината ще бъде ремонтиран и площад “Кан Тервел” в добруджанския град.

С богата програма отбелязват годишнината от победата на кан Тервел над арабите

Размер на шрифта: a | a | a 19:24 02 май 2018
Автор: ДТ
С богата програма Община Тервел ще отбележи 1300 годишнината от победата на Кан Тервел над арабите. Програмата е разработена през миналата година  и тя е онази убедителна теза, която наклони везните в полза на добруджанската община, за да получи финансиране от правителството за реновиране на  площад „Хан Тервел“ и за обновяване на градския музей. Към момента програмата е уточнена в основни линии и за нея е информиран Националния комитет за честванията на 1300 годишнината от победата на Кан Тервел над арабите, който се създаде в София в началото на април.
Програмата предвижда да бъде изработено фасадно пано на саниран през 2016 година жилищен блок „Хан Тервел“ в добруджанския град. Паното е с височината на блока, т.е. над 10 м. и изобразява фигурата на Кан Тервел на кон, пред стените на Константинопол. То ще бъде изработено до 31 юли. Макет на паното можете да видите на стр. 10 в днешния брой на “Добруджанска трибуна”. 
Ще бъде валидирана юбилейна пощенска марка от Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии /МТСИТ/. Художественото изображение на марката ще бъде избрано от експертна комисия в МТСИТ. Валидирането се планира на 15 август (Успение Богородично) в Тервел.
Ще бъде открит обновения общински музей със зала „Кан Тервел“. Експозициията на залата се уточнява в момента, детайлите ще бъдат изненада за гостите на откриването. В добруджанската община планират музея да бъде открит на 22 септември, Денят на Независимостта. Другите обновени зали в музея ще са : „Етнография и местни занаяти“, „Палматис и християнските храмове в Тервелско от древността до днес“, „Галерия“, „История на образованието в Община Тервел“. Ще има още конферентна зала, кабинет за деца , експозиция „Историята на Община Тервел“ .
Атракция „Прабългарски стан“ – ще бъде разположен в зелена площ пред читалището на 22 септември. Ще бъдат показани предмети от бита и военните практики на прабългарите, гостите ще могат да пробват стрелба с лък и да опитат българска средновековна кухня.
В същия ден, когато е кулминацията на тържествата ще се проведе и тържествен концерт на Духовия оркестър на Военноморските сили пред паметника на кан Тервел. 
В Деня на народните будители – 1 ноември ще се проведе среща на авторите на произведения и издания за кан Тервел. Очаква се да присъстват автори на художествени произведения и исторически монографии. 
Паралелно с тези събития, ще бъде организиран ученически конкурс с фокус върху  кан Тервел и ролята му за спасяването на Европа от инвазията на арабите.
Ще се радваме да посрещнем в Тервел почитатели на българската история от всички възрасти. Европа днес е много по-различна от преди 13 века, България също е изминала своя труден път. Това, че ни има и днес, прави победата на Кан Тервел още по-значима, посочват от добруджанската община. ДТ
реклама
реклама
реклама
Новости в ехокардиографията... Предстои 18-то издание на Модна... Джаз и народни песни за Нощта... Исторически личности и църкви... Три армии от Втората световна... Тервел изпрати своите... НПО на жени лесовъди дари... Бюрото по труда в Тервел... Деца показаха „Талант,... Училище „Асен Златаров“ в... Паметник на Кирил и Методий... Хиляди се събраха на концерт с... Совалкова дантела и кене... Двореца в Балчик се включва в... Майските дъждове спасиха... Младеж се блъсна с “Мерцедес”... Три армии от Втората световна... Три армии от Втората световна... Възможности за... Двореца е домакин на пленера... Самодейци от Шабла гостуваха в... Местните в Каварна си върнаха... Съборът „С България в... Kаварненци спечелиха... Кметът на Каварна се срещна с... Тържествено бе открита втора... Последен звънец за Випуск 2018 в... Детската градина в село... Кристин Маринова стана кмет за... Престижен знак за качество...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.