Очакват с 10-15 процента по-нисък добив на пшеница

Размер на шрифта: a | a | a 18:20 02 юли 2018
Автор: ДТ
„Нашето световно ще е на българските ниви. Мисля, че и зърненият баланс на страната ще е отново много добър, с висококачествено зърно. Ще имаме и количества за износ. В момента не може да се говори за конкретни добиви при пшеницата, тъй като жътвата е на различни нива” – каза зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев на празника „Ръжта – хляб на мира”, който се проведе в нива край Ген. Тошево. Според Добрев, дори и да има спад в добивите с 10-15 процента, цените на зърното към момента са далеч по-добри от м.г. – около 315 лв за тон на пристанище. 
Че очакваните добиви от пшеницата ще са с 10-15 процента по-малко, сподели и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Според него, в Южна България е ожъната около 40 процента от преницата, а в Добруджа тя е в началото си. „И при рапицата има по-слаби резултати от миналата година. Тя обаче стана проблемна култура за нас, поради ограничения от пръскания и др. Доста хора се отдръпнаха от нея. Цената й тази година на борсите обаче е по-добра от миналогодишната” – каза още Костадинов. Той добави, че посевите от царевица и слънчоглед са в много добро състояние. „Тази година хитът е нахутът – нова култура, атрактивна. За миналата година производството у нас е било около 360 000 тона. В момента има засети около милион декара, разделете го на 200 кг добив, очаквам хубава цена” – обяснява Костадинов. „При ръжта добивът е по-малък, цената е по-ниска, потребители са един-два мелнични комбината. Тя участва във всички диетични хлябове, но в страната се произвежда много малко ръж”  - обяви той.
Церемония по зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира”се проведе край Генерал Тошево.  Домакин на  ръженото поле тази година  беше   „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево, а събитието се организира от Националната асоциация на зърнопроизводителите. В началото на събитието бе отслужен водосвет от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.  Той обясни, че това са са молитви за семената и за нивите. Проектът „Хляб на мира“ води началото си от  2013 г., когато в 12 страни в Централна и Източна Европа е засята ръж от поле около Берлинската стена. Семената ръж от Ген. Тошево ще бъдат изпратени на тазгодишната конференеция „Мир-земеделие”, която ще се проведе в Латвия-Естония.
 „За нас е истина, че няма мир без хляб и няма хляб без мир. Това е нашият поминък, нашият бизнес  и нашият живот и очакваме  това да бъде нашето бъдеще. „Хлябът на мира” означава „хлябът на бъдещето” - каза в приветствените си думи към присъстващите Стилиян Стоянов, председател на  „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006”.
„С това ритуално зажънване заявяваме подкрепата си за мир и благоденствие”- отбеляза  в обръщението си  зам.--областният управител Красимир Николов. Жени,  облечени в народни носии, зажънаха със сърп  в ръка в ръженото поле. 
реклама
реклама
реклама
Бойка Велкова и Ивайло... Недостигат спасители на... 1 198 проверки извършиха... Започнаха забавленията за... С параклис се сдобиха в Росица Диамант от ЮАР и рубин от Русия... Гран при и още 10 награди за... Разследват съмнително падане... С 25% по-малко ще е прибраната... Галина Александрова гостува в... Приключенска Фото-Академия... Музеят “Земята и хората”... Закриват Районната... Електропастир ще ни пази от... Канят децата на фестивал... Дни на класиката започват на 21... Мюзикълът „Зоро” представят... Международна изложба на... Шабленец загина при пожар Празникът на пъпеша в... „Баш майсторът” гостува в... Изложба във Варна припомня... Изложба на руската художничка... Зам.-министър Добрев се срещна... Ще валидират юбилейна пощенска... Приемат заявки за участие в... 140 деца са част от Плувно лято... Данъчните засилиха контрола по... Два са горските пожари в... Хиляди посрещнаха юлското...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.