Обсъдиха проекта на Областна стратегия за личностно развитие на деца и ученици

Размер на шрифта: a | a | a 17:41 04 април 2017
Автор: ДТ
Съгласно изискванията на Закона за предучилищното и училищно образование, вчера се проведе работно заседание на разширена работна група, председателствано от Областния управител Детелина Николова. Обсъден бе проекта на Областна стратегия за личностно развитие на деца и ученици. В работната среща участие взеха старши експертът от Областна администрация Кемал Асан, представители на осемте общини в Добричка област, на неправителствения сектор и институции, имащи отношение към подкрепата на личностното развитие на децата и учениците.
Детелина Николова подчерта, че проектът на стратегията, която се изготвя за първи път, е създаден на база анализите на общините и данните, предоставени от специалистите във всяка една община, които най-добре познават потребностите. Тя припомни, че документът е със срок на действие две години и ще е база за изработка на общински стратегии за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците.
Кемал Асан от Областна администрация сподели пред участниците в заседанието, че проектът отразява и предложенията на общините Генерал Тошево и Балчик, направени по време на изработката на документа. В хода на дискусията представител на Община Добрич сподели, че има нужда от социални работници в училищата, но засега няма ясен стандарт.
Представител на Регионално управление на образованието разясни, че не е задължително назначаване на социален работник във всяко училище и детска градина и добави, че днес нужда от подкрепа и приобщаващо образование има както всяко дете, така и учителите. Албена Бонева – представител на неправителствения сектор, сподели, че стратегията дава посока и визия за развитие. Директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Ирена Баирова бе на мнение, че когато има желание, винаги се намират средства.
Ръководителят на екипа на фондация „Лумос“ в Добрич Снежана Ванкова оцени положително акцентирането върху личностното развитие, както и необходимостта от обучение и надграждане на кадрите в училищата, заложени в стратегията.
По предложение на Областния управител, единодушно се прие проектът на стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в област Добрич, да бъде утвърдена до 13 април, след съгласуване с Областния съвет за развитие и Регионално управление по образованието. Решено бе до 18 април тази година, Областната стратегия да бъде предоставена на общините, които трябва да изготвят свои общински стратегии и планове за подкрепа за личностното развитие на подрастващите на своя територия. ДТ

реклама
реклама
реклама
Активна кампания за... Извадиха изпълнителен лист за... Екипите на ЕНЕРГО-ПРО са в... 790 лв. е била средна работна... Започна изграждането на нов... 592 проверки за седмица отчитат... Теменужка Петкова: Забрана за... Екоминистерството очаква... Забрана за добиване на... През третото тримесечие „Двореца” с оферти за... Медицински пункт отвори врати... За първи път фестивал на... Отчетоха ползите от ЕС и... Гласувайте на референдума да... Паметна плоча в центъра на... Каварна и Шабла – финансови... Областната стратегия на... Започва обществено обсъждане... Над 3000 проверки са извършили за... С местен референдум жителите... Нов рунд дебати за защитена... Проект „Заедно можем да... 21 загинали и 136 ранени по... Куклена постановка за... Министър Димов и кметът на... Добруджанци вече са... 60 процента от бизнеса ни все... Изложба за двама добруджански... Започва полицейска акция "Зима"

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.