Областният управител Красимир Кирилов /вляво/ председателства заседанието

Областната стратегия на развитие е изпълнена на 91 процента

Беше приета актуализацията й

Размер на шрифта: a | a | a 18:51 02 ноември 2017
Автор: ДТ
Междинният доклад за оценка на Областната стратегия за развитие за периода 2014-2020 г. беше приет вчера  на заседание на Областния съвет за развитие. Беше посочено, че тя е изпълнена на 91 процента., както и причината за това - че е била заложена по-ниска финансова рамка.. Второто решение беше  за   актуализацията на стратегията.
Здравко Петров от Института за управление на програми и проекти представи анализа за междинната оценка.. Три стратегически  цели и пет приоритета включва стратегията. Първата цел е за развитието на човешките ресурси и неин приоритет е заетостта. Втората цел- „Внедряване на нови технологии и иновации”, има два приоритета земеделието и туризма и  е свързана с  икономиката, а  третата е свързана с териториалното развитие.
Междинната оценка  отчита от 2014 до 2016 г. 366 проекта на обща стойност над 319 милиона лева. Средната стойност на един проект е 872 000  лв., като тя е най-висока в градовете Добрич и Генерал Тошево. Стратегически цели 2 и 3 формират 98% от цялото изпълнение на областната стратегия. От първата стратегическа цел – за проекти за развитие на човешките ресурси,  са получени  едва  8 млн. лв.
Финансовата цел за 2020 година е изпълнена на 91%,, в стратегията до 2020 г. са заложени общо 347  млн. лв., отчете още експертът. Причината за това изпълнение  е свързана със занижената финансова прогноза на областната стратегия, каза Петров. Изоставане  се отчита само  в изпълнението на първата стратегическа цел. Като недостатък бе отбелязана  липсата на единен стандарт за отчитане и подаване на проекти към областната администрация. Препоръката на експертите е за оптимизация  на стратегията, за да добие тя повече конкретика, както и за актуализация на нейната финансова рамка. Те препоръчаха  да се реализират междуобщински проекти, както и значими проекти с бенефициент областната администрация. 

реклама
реклама
реклама
790 лв. е била средна работна... Започна изграждането на нов... 592 проверки за седмица отчитат... Теменужка Петкова: Забрана за... Екоминистерството очаква... Забрана за добиване на... През третото тримесечие „Двореца” с оферти за... Медицински пункт отвори врати... За първи път фестивал на... Отчетоха ползите от ЕС и... Гласувайте на референдума да... Паметна плоча в центъра на... Каварна и Шабла – финансови... Започва обществено обсъждане... Над 3000 проверки са извършили за... С местен референдум жителите... Нов рунд дебати за защитена... Проект „Заедно можем да... 21 загинали и 136 ранени по... Куклена постановка за... Министър Димов и кметът на... Добруджанци вече са... 60 процента от бизнеса ни все... Изложба за двама добруджански... Започва полицейска акция "Зима" Североизточна България се... Тошевци с ултиматум към... Денят на народните будители... 110 годишнина отбеляза...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.