Майските дъждове спасиха културите, но трябва да вали още

Размер на шрифта: a | a | a 17:38 15 май 2018
Автор: ДТ
В момента и есенниците, и пролетниците се развиват  добре. Април беше изключително рисков заради сушата, тъй като като кореновата система на растенията  не  можеше да стигне до влажния слой на дълбочина около 2 метра -  каза проф.Иван Киряков – зав. отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт – Ген.Тошево.
Краткотрайните валежи през май не са достатъчни, но са спасителни за посевите – добави той и очаква да повали около 24 май. „През  последните 50 години средното количество зимни валежи от ноември до март в Добруджа е около 191 литра, а само за тази година е 287 литра, което ще рече, че до 2-3 метра в почвата влагата е достатъчна. Проблемът дойде оттам, че април месец бе много сух. Паднаха 5 литра дъжд в Добруджа. Влагата в дълбочина не е достатъчна за пшеницата, която през април започва да расте буйно, кореновата система още не е формирана, не е слязла в дълбочина и това е доста сериозен стрес за растенията, особено за по-късните посеви” – коментира проф.Киряков.
В Добричка област с пшеница се засети над 1 млн. дка площи.
Тази година пшеницата е изкласила сравнително рано, заради топлото време и засушаването, каза още той. Цъфтежът й вече е преминал. 

реклама
реклама
реклама
Хорови състави от 10 държави ще... Уникална колекция от златни... Награди „24 май” за педагози и... 30 ученици в Ген. Тошево... 90 години от създаването си... Плевенски художници гостуват с... Новости в ехокардиографията... Предстои 18-то издание на Модна... Джаз и народни песни за Нощта... Исторически личности и църкви... Три армии от Втората световна... Тервел изпрати своите... НПО на жени лесовъди дари... Бюрото по труда в Тервел... Деца показаха „Талант,... Училище „Асен Златаров“ в... Паметник на Кирил и Методий... Хиляди се събраха на концерт с... Совалкова дантела и кене... Двореца в Балчик се включва в... Младеж се блъсна с “Мерцедес”... Три армии от Втората световна... Три армии от Втората световна... Възможности за... Двореца е домакин на пленера... Самодейци от Шабла гостуваха в... Местните в Каварна си върнаха... Съборът „С България в... Kаварненци спечелиха... Кметът на Каварна се срещна с...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.