Готови са 11 от 133 километра ограда по румънската граница

400 горски дебнат да не влизат прасета от Румъния

Размер на шрифта: a | a | a 18:13 29 юли 2018
Автор: ДТ
Eдинайсет километра от оградата, която се поставя по сухопътната граница с Румъния, за да се възпрепятства движението на диви свине и разпространението на африканска чума, вече са готови. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти в Шабла. Оградата по цялото протежение на границата достига 133 километра, което означава, че завършената част от нея е малко над 8%. Порожанов участва в оперативно заседание, на което ръководители на ветеринарни и горски служби от Североизточна България са докладвали за предприетите мерки за ограничаване на риска от заразата. На него се разбра, че на още осем километра колове за оградата са забити, а на други 16 километра са разнесени. По думите на министъра близо 500 служители на държавните горски стопанства са ангажирани в работата по оградата и в контрола на границата, като патрули следят и през нощта за движение на диви свине. Той коментира, че досега патрулите не са забелязали движение на диви прасета, чиито набези се очаква да започнат след прибирането на реколтата. Цялата ограда ще бъде подсилена със спираловидна режеща тел, което ще оскъпи съоръжението, а финансовият ресурс ще бъде за сметка на държавните горски стопанства", добави министърът.
Участъкът от предпазната ограда от ГКПП - Дуранкулак, до морската зона е завършен. Цялото 40-километрово съоръжение между граничните пунктове Дуранкулак и Кардам в Добричка област ще бъде поставено до края на идващата седмица, съобщи директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов. Горските служители информираха на пресконференцията, че в близките дни по граничното трасе през всеки 50 метра започва и разпръскването на репеленти - отблъскващи дивите свине вещества. 
В участъците, където още не е опъната бодливата ограда, се дават наряди от горски Четиристотин патрулни двойки са изпратени на сухопътната ни граница с Румъния да спират навлизането на чумата по свинете. Полицаи също следят за недопускане на заразата у нас. 
Над 400 са вече огнищата на зараза в северната ни съседка, най-близките са само на 60 км от Силистра. Докато тече опасването на границата с бодлива тел, горските правят постоянни обходи, включително нощни, за да не допускат влизане на диви свине от румънска територия у нас. Те дори имат право да застрелват животните, преминаващи все още необезопасената граница, казаха от ведомството. 
За вземане на мерки срещу африканската чума по свинете в началото на юли правителството спешно отпусна 4.5 млн. лв. на земеделското министерство. Парите са за засилване на граничния контрол при влизането на живи животни у нас и багажа на пътниците, отстрел на диви прасета, за да се намали популацията им, тъй като те са приносителите на заразата, както и затягане на биоконтрола във свинефермите и провеждане на лабораторен контрол при животните. Средствата ще се харчат по различни програми и изпълнението им ще се отчете през декември.
"Законодателството при издаване на заповеди е спазено. Много ясно в закона е дадено разграничението кога министърът на земеделието, съвместно с министъра на вътрешните работи подписва и кога се издават индивидуални заповеди от директора на БАБХ“, обясни Порожанов и допълни, че не би следвало да се създава внушение по тази тема. ДТ

реклама
реклама
реклама
Официално валидиране на... Над 3 кг. трюфели конфискуваха... Изложба “Старите майстори”... В село Спасово скърбят за... Разходка с Мерцедес - Бенц от 1966... Изложбата „Пътища на лятото“... Стотици слушаха хитове на „БГ... Три деца изчезнаха в морето... С изложба стартираха Дни на... Около 1000 са ловците с валидни... Венци и цветя пред паметника на... За втори път в Каварна се... В ДЛС „Тервел” подпомагат... Ще ремонтират пътя Тервел -... 16 000 ловци чакат откриването на... Музиката на легендарният Франк... Госпожа „Стихийно бедствие”... Дни на италианската култура... Доказа се - глиганът край Шабла... Каварна отдава почит на... Общинският съвет „премести”... Героника Станчева стана „Мис... Подобряват улична мрежа в... Изложба базар с творби на... Две подмерки от селската... Превръщат острова на езерото... Провериха готовността на... Над 12 500 проверки са извършили... Повече руски туристи посрещат... Над 3,6 милиона са чуждите...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.