Управителите на ЕНЕРГО-ПРО – Варна Стефан Абаджиев и Юлиян Иванов подписаха споразумението пред погледа на министър Десислава Терзиева и областния управител Недко Марчев.
Снимка: Григор Маринов

Радослав Русев може скоро да стане клиент на прокуратурата.
Снимка: Григор Маринов

Десислава Терзиева, Юлиян Иванов и Стефан Абаджиев
Снимка: Григор Маринов

Заради некадърно управление и съмнение за злоупотреби

Дават на прокурор бившия шеф на ВиК-Добрич Радослав Русев

Подписаха споразумение за разсрочване дълга на добричкото водно дружество за ел. енергия

Размер на шрифта: a | a | a 18:43 29 август 2013
Автор: Пламен Николов
Сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу досегашния управител на ВиК – Добрич Радослав Русев е депозирала Десислава Терзиева в качеството си на министър на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал на добричкото водно дружество. Това съобщи самата тя на пресконференция в Добрич вчера.
Радослав Русев е оставил дружеството в изключително тежко финансово и производствено състояние. В отчета, който той е представил пред регионалното министерство са били отразени некоректно данните за приходите и загубите на ВиК – Добрич. Русев е декларирал, че към края на юли 2013 г. неразплатените задължения на дружеството са били около 26,7 млн.лв. Извършената проверка е показала обаче, че дълговете възлизат на 28,730 млн. лв. По бърза сметка, направена от новия управител Юлиян Иванов финансовата загуба на ВиК е 769 000 лв.
 Загубите на вода пък са 84 %, при средно за страната 50-60 %, посочи министър Десислава Терзиева. Не е направено нищо за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на изключително високия разход на електроенергия. Радослав Русев не е направил и подготовка на дружеството за излизане на либерализирания пазар на електроенергия. Съгласно промените в законодателството от 1 август големите консуматори на ток-средно напрежение могат да избират доставчика си съобразно офертите, които ще им предложат различните ЕРП-та. Това би намалило разходите на ВиК – Добрич за електроенергия с 10-15 процента, което би било немалка икономия с оглед на обстоятелството, че месечните сметки на водното дружество за ток са около 830 000 лв. При назначаването си и по време на цялото си управление Радослав Русев не е представил в регионалното министерство оздравителна програма за добричкото водно дружество.
Едва след като бе отстранен от поста, си позволи да ми пише отворено писмо, към което прилага и оздравителна програма, което е абсурдно, коментира министър Терзиева. Радослав Русев оставил на приемника си дълг за електроенергия в размер на 1 659 802 лв. На 9 август 2013 г. новият управител Юлиян Иванов подписва с ЕНЕРГО-ПРО споразумителен протокол за разсрочване на задълженията си. Няколко дни по-късно обаче от енергоразпределителната компания предявават искане за още над 700 000 лв. за консумирана електроенергия. Това е довело и до кризата и намеренията на ЕНЕРГО-ПРО да спре захранването на обекти на добричкото ВиК. Десислава Терзиева акцентира върху факта, че само за десетина дни новият управител Юлиян Иванов е успял да събере 1 030 000 лв. и да плати една немалка част от дълга.
Министър Терзиева е подала сигнал освен до главния прокурор и до Агенцията за държавна финансова инспекция. През септември инспекторатът към Министерския съвет ще влезе във ВиК. От друга страна новоназначения управител на водното дружество е започнал пълен одит, който трябва да установи какви са поразиите, нанесени на ВиК-Добрич от натрапения преди десетина месеца “софийски” експерт.Юлиян Иванов ще представи в началото на септември оздравителна програма на водоснабдителното дружество. На среща с министър Терзиева през миналата седмица той я е запознал с концепцията си за развитие на ВиК – Добрич. В нея според шефката на регионалното министерство има много положителни моменти, но не могат да се решат с магическа пръчка проблеми, трупани с десетилетия. Крайно време е да научим хората, които са свикнали да ползват вода, без да я заплащат, че тази практика не може да продължава. Загубите заради неплащащите консумираната от тях вода са около 20-25 %, посочи Десислава Терзиева.
Посещението на министъра на регионалното развитие и благоустройството в града ни вчера започна със спешна среща при областния управител Недко Марчев. Темата бе дълга на ВиК за ток. Присъстваха управителите на добричкото водно дружество Юлиян Иванов и шефа на “ЕНЕРГО- ПРО – Варна” Стефан Абаджиев. От енергоразпределителната компания са проявили разбиране и са приели предложеното от ВиК разсрочване на задълженията, като крайният срок за пълното им изплащане е февруари 2014 г. През това време добричкото водно дружество трябва да покрива и текущите си сметки. На срещата при областния управител присъстваха и народните представители Сияна Фудулова и Пламен Желязков.
Енергийният и водният оператор се споразумяха дължимата сума в размер на 1 546 675.73 лв. да бъде изплатена в срок до 28 февруари 2014 г. на шест вноски, като първата от тях - 300 000 лв., трябва да се погаси до 30 септември 2013 г.
Сред акцентите в оздравителната програма, подготвена от управителя на ВиК – Добрич Юлиян Иванов е да локализира най-проблемните участъци от мрежата и по този начин да търси възможности за значително намаляване на загубите на ВиК – Добрич, както и да  гарантира успешно излизане на свободния пазар на електроенергия след януари 2014 г. Министър Десислава Терзиева изрази принципна готовност за съдействие от страна на министерството във връзка с реализацията на предложените мерки.
От ЕНЕРГО-ПРО заявиха, че приветстват бързата и адекватна реакция на държавата и поетия от министър Терзиева ангажимент. Енергоразпределителната компания не била готова веднага да подпише споразумение за разсрочване на дълга на ВиК-дружеството в Добрич, имайки предвид тежкото състояние, в което то се намира в резултат на продължило с години недофинансиране на инвестиционни разходи. По време на срещата при областния управител Юлиян Иванов е обявил, че стартира реализацията на амбициозна програма за подобряване на общото състояние на дружеството. Предвижда се в най-скоро време да приключи стартираното изграждане на денонощен телефонен център за връзка с всички клиенти на компанията. В същото време се провеждат обучения на инкасаторите, които са ангажирани с отчитането на консумираната от клиентите вода, целящи повишаване на събираемостта на вземанията на водоснабдителното дружество. Активно продължава и процесът по идентифициране на точките по водоснабдителната мрежа, в които спешно е необходимо да се направят инвестиции. „ЕНЕРГО-ПРО напълно разбира, че забавените с години инвестиции в рехабилитация на мрежата допринасят за продължаващия процес по трупане на загуби на ВиК-Добрич, заявяват от енергийния оператор. Като допълнение към тези трудности трябва да се прибави и ниската събираемост на вземанията на водното дружество. За всички ни е ясно, че от тази ситуация може да се излезе само с безусловната подкрепа на обществеността, местната власт и държавата, и сме изключително удовлетворени от ангажираността и спешната реакция на Министерството на регионалното развитие по проблема. Оценяваме ангажимента, който министър Терзиева поема, да окаже пълно съдействие на ВиК Добрич, както и на местната власт за подкрепата и желанието за съвместно търсене на най-добрия изход от създадената ситуация.”, заяви управителят на ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев Убедени сме, че с правилната политика по финансиране на ВиК-дружеството в град Добрич от страна на държавата, както и с последователно изпълнение на набелязаните от ръководството му мерки, ВиК-Добрич ще се справи с трудностите, които среща в момента. Вярваме, че сключването на споразумителен протокол за разсрочване на задълженията на водоснабдителното дружество за консумирана електроенергия ще доведе до успешно излизане от ситуацията с натрупания дълг. Надяваме се, че новото споразумение ще бъде стриктно спазвано от ВиК-Добрич и няма да се наложи нашата компания отново да прибегне до предвидените в закона крайни мерки да изключи електрозахранването на обекти на водоснабдителното дружество, заявявят от ЕНЕРГО-ПРО.
След подписването на споразумителния протокол е възстановено захранването на административната сграда на ВиК – Добрич, както и на останалите обекти, в които то бе прекъснато.
Трябва да започнат спешни, резки реформи, макар и болезнени, за да не се наложи да плащаме съвсем скоро много сериозна цена. Имаме готова стратегия за развитие на ВиК сектора, която предстои да бъде приета през септември, обяви министърът. Тя допълни, че целта е да се осигури качество на услугата, подобряване на ВиК-инфраструктурата и поносима цена за населението.
В рамките на работната среща областният управител и народните представители поставиха пред министъра и въпроси относно възможности за рехабилитация на четвъртокласните пътища, както и по отношение на концесиите на морските плажове.

Добруджанска Трибуна си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

 • Leaidan 20:57 21 юни 2016 04

  That's really shwedr! Good to see the logic set out so well.

 • иван петров 00:35 04 мар 2014 03

  Русев икономист,желязо за милионо на вторични суровини.Изпрати ми техници да ми пуснат водата,отговор нагоре какво ще платим.Аз ви платих 2 пъти,Отговора беше на кого трябва да платя за да имам вода.Иванов ти си,действай.Всички в канала там и е мястото

 • иван петров 00:19 04 мар 2014 02

  калчев и русев,те бяха на разположение на областния управител.На бокйко,какви резултати от рекетйори.На калчев ще му размажа физиономията,разплакал майка ми.80 годишна му се е молила да ми пусне вадата,с парите в ръцете.Колкото е пшожелал толкова получил.

 • enter 07:57 28 окт 2013 01

  Кога ще потърсите сметка на Дамян Калчев?Или той е идеалния управител на ВИК Добри според вас,че остави града без вода!!!Не сме забравили и неговите реформи и белосани колчета за хиляди левове!Може би ги е платил от джоба си,е не го закачате!!!

реклама
реклама
реклама
Над 70 магистрати участваха на... Двореца отново бе домакин на... Таланти от ОУ "Св.св. Кирил и... В Генералтошевско подпомагат... Започна раздаването на... Kаварна изпрати абитуриентите... Крейг Бейли с музиката на Рей... В ход е сватбения сезон в Двореца Представят книгата „Те... 339 проверки за седмица в горите... Пореден успех за учениците от... Ден на отворените врати в... В Ген. Тошево почетоха паметта... Община Каварна спечели дело... Магистрати от Балчик изнесоха... Общините Балчик и Мангалия... Почистват общинската пътна... Сервират напитки с дронове на... Стотици доволни клиенти на... Lidl открива първия си магазин в... Рафи и Михаела Маринова ще пеят... Канят кулинари на Деветото... Община Ген. Тошево почерпи... Обработват срещу комари в Албена Бус и каруца задържаха... Галина Дурмушлийска и Графа ще... Наситен с културни събития май... Изложба на Лъчезар Радов е... Колекцията от кактуси и... Млади огнеборци ще премерят...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.