Димитър Христов и една от изложбите му с фотографии на коне

Училище за креативно мислене отваря врати в Добрич

То ще е „глътка чист въздух” за творци и любители на визуалните и приложни изкуства, каза инициаторът за създаването му Димитър Христов

Размер на шрифта: a | a | a 18:30 10 януари 2018
Автор: ДТ
Желанието за промяна е основният мотив за появата на една нова инициатива в Добрич – Училище за креативно мислене. Говорим за промяна в отношението на творците към работата им, към процеса на създаването на една творба, както и промяна в отношението на творците един към друг. „Училище” може би не е точното определение, защото там всеки ще може да бъде учител, но и ученик. Училището за креативно мислене ще се провежда един път седмично – всеки петък от 19 ч. в клуб „The Maze” в Добрич, а стартът му е на 19 януари. 
Идеята е на твореца от Добрич Димитър Христов, който работи в сферата на визуалните и приложни изкуства от дълги години и постиженията му в работата показват, че определено има какво да сподели, както и как да подкрепи начинаещите творци. На срещите, които той организира са поканени именно хора, които любителски или професионално се занимават с визуални и приложни изкуства - художници, фотографи, илюстратори, приложници и други, както и проявяващите интерес към темата. Училището за креативно мислене ще е отворено за участници от всички възрасти. Димитър Христов го определя като едно разширено по обхват и тематика продължение на обучение по фотография, с участието на деца и младежи от 8 до 12 клас, реализирано преди 2 години. 
Много хора около нас и то на различни възрасти са затворени и вглъбени в себе си, но по една или друга причина имат необходимостта да творят, да създават уникални неща. Често те ограничават творческите си контакти в групи от 5-6 човека. Други пък създават впечатляващи произведения, но не умеят да говорят за творчеството си.  Пространството, което ще се опитам да създам е за тях, казва Христов. То се очаква да бъде „глътка въздух” и за онези от творците, които искат да споделят свои проекти, или дори една своя творба. Важното, в случая, е да представят не само крайния продукт, а и елементи от процеса на създаването му. Но всеки може да сподели само толкова, колкото желае. 
Форматът на всяка една петъчна среща е отворен и гъвкав. Всеки от участниците може да влезе в ролята на лектор. Ще се изтеглят теми - предизвикателства, по които всеки може да се включи в следващо издание на проявата.
Замисълът е да се предадат и споделят знания, умения и разсъждения, които в обичайния формат на тематична лекция не могат да се обхванат. Затова заниманията в Училището за креативно мислене ще бъдат един постоянно развиващ се процес, при който присъстващите получават информация как се създава собствен, уникален и разпознаваем стил, както и да се научат да говорят за творчеството си. 
Друг аспект на заниманията е да се получи едно взаимно вдъхновяване – среда, в която творци ще бъдат насърчавани и подкрепяни. Защото всеки един артист има нужда от подкрепа, заявява Димитър Христов. Същевременно прохождащите в сферата  ще се срещат с доказани автори. 
В един следващ етап на инициативата пък има идея да се правят чрез скайп конферентни връзки със специалисти от страната и чужбина. 
Димитър Христов е творец, разгърнал потенциала си в различни посоки. Завършил е Национална художествената академия - София. Има собствени и уникален стил в работата си като фотограф, график и в приложните изкуства. Високо оценена от специалистите е и работата му в областта на графичния и уеб дизайн. Талантът му го нарежда в Топ 10 на фотографите на коне – тема, към която е силно пристрастен. Той е търсен като лектор по теми свързани с визуалните изкуства, както в България, така и в чужбина. Автор е на кориците на бестселъри по цял свят, а компаниите за които работи са водещи в световен мащаб. Той е носител на редица награди и отличия в областта на графичния и уеб дизайн и дигиталната графика. Натрупаният през годините опит е в основата на желанието на Димитър Христов да създаде Училище за креативно мислене, което да обедини творящите в сферата на визуалните и приложните изкуства в Добрич, а и в България.  ДТ   

Текст под снимка:
Димитър Христов и една от изложбите му с фотографии на коне 

реклама
реклама
реклама
Добрич отново е домакин на Дни... Ники Кънчев и проф. д-р Оникян:... Международна йога... Добруджанци през 2017 година -... Осъден за сводничество в Полша... Кулинарна демонстрация се... Изнесени уроци в Плиска и... Дни на руската култура в Добрич По-рядко посещаваме музеи,... Шест първи места за деца от... Девет награди за три дни за... 23 деца избраха заниманията на... Около 2700 участници от цялата... Седмокласници от Добрич... БСП готви управленската си... Музиковедът Даниела Кузманова... Общината плаща финансовата... 219 преписки за неплатени данъци... Сбогуваме се с актьора Радомир... Наградиха Дневният център за... Лауреатите от „Слънчева... Стартира програмата „Еко... Български камерен оркестър и... Социално предприятие „Помощ в... Отбелязаха Световния ден на... Средната цена на декар... Служителка в "БИЛЛА” обжалва... Отпускат 30 млн. лв.... Кончето Искра – едно от... 10 години затвор получиха...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.