Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова:

Сегашното ръководство на ВиК-Добрич постига резултати и е некоректно да се обвинява за състоянието на дружеството

Полагат се усилия за стабилизация на добричкия воден оператор

Размер на шрифта: a | a | a 18:28 07 февруари 2018
Автор: ДТ
Сегашното ръководство на ВиК – Добрич показва добри резултати. За първи път от години дружеството има положителен финансов резултат за деветмесечието. Постигнати са редица споразумения с кредитори за разсрочване на стари задължения, включително на лихвите по тях, което дава глътка въздух и позволява по-структурирана оперативна работа. Това заяви в ефира на БНТ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Магически решения няма. Стабилизацията на дружеството ще е дълъг и труден процес, защото трябва да се преодолеят проблеми, трупани поне десетилетие. Некоректно е вината за тежкото състояние на ВиК да се прехвърля върху сегашното ръководство, както се правят опити подобна теза да да се насади в публичното пространство, категорична бе Малина Крумова. Тя попита какво е направил предишният управител на водното дружество за решаване на проблемите, които той свежда единствено до старите тръби с лошо качество, които водят до големи водозагуби. Очаквам процесът на стабилизация да е успешен. Ако стабилизираме дружеството и то спре да трупа нови загуби, ще има възможност да се търси финансов ресурс от банки или други кредитни институции, дори и държавен заем, който може да е безлихвен. Няма как за месеци да се изчистят огромните натрупани задължения в размер на над 32 милиона лева. Проблемите във водния оператор в Добрич са се развивали в продължение на поне 10 години. Една от основните причини за лошото финансово състояние на ВиК – Добрич са огромните разходи за електричество, тъй като водата в Добричка област се добива по помпажен способ. Разходите на водния оператор за ток не могат да бъдат покрити от приходите на дружеството. Проблеми има и със събираемостта и със състоянието на водоснабдителната мрежа. Първата задача на новото ръководство бе да постигне положителен финансов резултат и то работи активно в тази насока. Полагат се и необходимите усилия за повишаване на събираемостта. През лятото са проведени редица акции за установяване на кражби и преустановяване на неправомерно използване на вода.
Подмяната на амортизираните тръби ще доведе до намаляване на течовете, по-малко авари и съответно по-ниски загуби на вода и това също ще допринесе за стабилизация на ВиК. Малина Крумова припомни, че Община Добрич изпълнява голям проект за подмяна на водоснабдителната мрежа в града, който е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“.
Подготвя се и регионално прединвестиционно проучване за област Добрич, което ще концентрира инвестициите. Тези два проекта ще осигурят инвестицията, която е необходима, за да се намали съществено загубата на вода от течове и аварии в града. 
Заместник-министърът коментира, че през 2016 г. при старото ръководство бизнес планът на ВиК Добрич е предвиждал цена от 2,41 лв. за доставяне на вода. В коригирания бизнес план тази цена е намалена с 40 ст.
Малина Крумова припомни, че за 13 февруари в Добрич е насрочено обществено обсъждане на проблемите във водното дружество. На срещата гражданите ще получат точна и коректна информация за състоянието на “ВиК-Добрич” АД и усилията, които се полагат за стабилизирането на оператора. Заместник-министърът също се очаква да присъства на срещата в Добрич идния вторник. 

реклама
реклама
реклама
830 лв. е средната брутна заплата... 246 000 лева са очакваните... Болницата в Добрич остана без... Редят ретроспективна изложба... 12 сватби вдигат в Добрич на... Зам.-министър Атанас Добрев... Започна монтажа на новия... Общинският съвет на Ген.Тошево... Местни таланти участваха във... Приключи обучение на учители... Фотографска изложба на Мариета... Поскъпване на брашното вдигна... Паметна плоча на загиналите от... Стоянка Мутафова: Очаквам с... 837 са осъдените, с влезли в сила... Концерти в Добрич и Балчик за 70... Изтича срокът за прием на... В Добрич се отбеляза... Фотографска изложба на Мариета... Бизнесът в областта - активен в... Добрич се задъхва от пешеходни... Стоянка Мутафова идва в Добрич... Орлин Горанов и Мариан Бачев в... Джаз концерт поднася трио в... Три кражби за три дни Задържаха младежи за денонощие... Ще обсъждат отчета за бюджет... Обновяват пътната маркировка в... Добруджанска пшеница се изнася... До края на август - безплатно...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.