Съдебен процес по приказка готвят в Районния съд

Размер на шрифта: a | a | a 18:03 12 април 2018
Автор: ДТ
Ден на отворените врати организира Районен съд - Добрич на 16 април по повод Деня на българската Конституция. Целта на инициативана е да насочи вниманието на обществото към дейността на съда, да запознае гражданите със спецификата на работа в правораздавателната институция и да повиши доверието в нейната независимост. В 9:30 ч. председателят на Районния съд – съдия Анна Великова ще връчи наградите на най-добрите автори, участвали в конкурс за рисунка на тема „Правосъдие“. Творбите са оценявани от жури в състав: съдия Соня Дженкова, която е завършила Средно специално художествено училище в Сливен, съдия Албена Колева и Мария Александрова - студент в Националната художествена академия, специалност „Книга, илюстрация и печатна графика“. Веднага след това ще започне симулативен процес по сюжета на приказката „Патаран и Цървулан“, подготвен от ученици от 5-ти до 8-ми клас в Средно училище „Л. Каравелов“. На подсъдимата скамейка ще застане Хитър Петър, срещу когото е повдигнато обвинение за кражба на патица от семейство, което го било приютило за една нощ в дома си. Учениците ще влязат в ролите на подсъдимия и пострадалите, на съдия и съдебни заседатели, на прокурор, адвокат, свидетели и вещо лице. Посетителите в Районния съд ще имат възможност да присъстват на още един симулативен процес, който ще пресъздава гражданско дело, заведено срещу Община Добрич от бащата на ухапано от улично куче дете. Гражданското съдебно производство е подготвено от ученици от 9-ти до 11-ти клас на СУ„Любен Каравелов“. 
В Деня на отворените врати ще се включат и ученици от Езикова гимназия „Гео Милев“, за които е предвиден информационен тур в сградата на съда. 
Проявите ще продължат в обучителния център на Съдебната палата, където ще се проведе викторина с участието на отбори от Професионална гимназия по туризъм „П. Яворов“ и СУ „Любен Каравелов“, които бяха партньори на Районния съд в тазгодишното издание на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.  В рамките на информационната кампания пред учениците от горния курс на двете училища бяха изнесени поредица от лекции на правна тематика. Уроците, подготвени от магистрати от Районния съд, имаха за цел да запознаят младежите със структурата на съдебната система и функциите на съдебната власт, да бъдат разяснени съдебните процедури с участието на деца, правата на децата в тези процедури и кои са органите, които могат да им предложат подкрепа и защита. Учениците слушаха лекции за трафика на хора, за домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите, за последиците от хулиганските прояви и детското насилие. По време на образователните срещи към съдиите бяха поставяни многобройни въпроси, между които какви са наказанията за притежание на наркотици, за какви престъпления може да се постанови доживотна присъда и дали записите от видеонаблюдение се приемат за доказателство в наказателния процес. Коментирана беше темата за вандализма и предвидените в Наказателния кодекс наказания за умишлено унищожаване или повреждане на чужда собственост. Поставени бяха и питания, свързани с неизбежната отбрана и превишаването на нейните предели. Проявите за Деня на отворените врати и дейностите по образователната програма са осъществени с доброволното и безвъзмездно участие на магистрати и съдебни служители в Районния съд - съдиите Веселин Монов, Албена Колева, Данчо Димитров, Деница Петкова, Любомир Генов, Стела Тонева и Соня Дженкова, съдебният администратор Албена Димитрова, държавният съдебен изпълнител Ивайло Милев и съдия по вписванията Теменуга Георгиева. 

реклама
реклама
реклама
Стартира инициативата „Бъдеще... Откриха барелеф на Пейо Яворов... Откриват филателна изложба... Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.