Ромчета учат на български и родителите си

Размер на шрифта: a | a | a 17:52 10 май 2018
Автор: ДТ
30 детски градини на територията на Добричка община участват в проект ”Детска академия за толерантност”. „С  този проект разбунихме духовете в родителите и в самите деца, в техните по - големи братя и сестри, като ги  приобщихме  към идеята да са по-организирани, да научат по-добре български език и да постигат по-добри резултати” - коментира кметът инж. Тошко Петков.
До момента  в дейностите  за образователна интеграция  и реинтеграция са обхванати  656 деца от маргинализирани общности, включително  и роми. Психологическа подкрепа са получили 624 деца и 56 родители. Проведени са  3312 групови занимания с цел обучение по български език за деца, за които той не е майчин,  както и 1656 индивидуални занимания с  деца, които срещат трудности в овладяването на езика. Има проведени образователни занимални за малчугани, които не посещават детските градини. В резултат на тази дейност, ръководителите на проекта вече отчитат новозаписани в детските градини.
„Най-важното, което се случи в рамките на този проект и след многото работа по  него, е, че родителите и децата осъзнаха, че българският език не се говори само в детските градини” - каза директорът на детската градина  в село Паскалево Цветанка Димова. Тя изрази задоволство от факта, че общуването между децата вече става повече на български език, а не на техния майчин.  Родителите станаха по-отворени към дейностите в детската градина, наблюдава се и по-голямо доверие към нас – добави тя. 
„В община Добричка  най-голям е броят на самоопределилите са като роми и те са 28,6 процента от ромското население в Добричка област.Затова проектът е нужен” – каза още кметът на община Добричка Тошко Петков.
„Ромчетата вече усвояват думи на вежливост като „Ако обичате”, „Извинявай” и др. Използват целесъобразно думите на български език. Съставят сложни съставни  изречения. Дори карат родителите си да говарят на български” – казват още директорки на детски градини.
Общата стойност на проекта  е 471 708 лева. Неговата продължителност е от 27 месеца. Дейностите ще приключат в края на октомври  т.г.. На 30 май в читалището в село Паскалево ще има празник по проекта, ще бъдат организирани и ателиета по изобразително изкуство. Втора група с 37 деца ще бъде открита днес в детската градина в село Божурово, което е резултат от проекта – съобщиха от общината. На откриването ще присъствават народният представител от Добричкия регион Хасан Адемов, евродепутатът Филиз Фюсменова и др.
реклама
реклама
реклама
Ученици моделиха с отпадъчни... Възразяват срещу одобрената... 983-ма зрелостници се явиха на... С тържествен концерт и... 73 питейни заведения и... 51-годишен получи инфаркт зад... С над 4 млн. лв. ще реконструират... Историческият музей в Добрич... Хлябът от праисторически... Изложба, премиери на две книги,... Певец от Казахстан заслужи... Бесарабски българи от... Разпитаха свидетели по делото... Отварят първата мярка за прием... Съзвездие комедийни актьори с... Празник на хляба провеждат на... Премиери на книга и филм, и етно... Добрич тържествено ще отбележи... Всеки ден една жена умира от... Варненци поднесоха цветя пред... 24-та годишна изложба подредиха... Главният държавен здравен... Представиха възможностите за... Пратиха изнасилвач зад... Започва 27-мото издание на... Премиера на книга и изложба в... Двама ученици от Добрич на... Петър Крумов представя „Моята... Хилда Казасян гостува на... Горското стопанство в Добрич...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.