Родителите на деца с увреждания опънаха палатка на протеста и в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:14 06 юни 2018
Автор: ДТ
Десетина родители на деца с увреждания опънаха палатка, тип военна, в центъра на Добрич – срещу общината, в подкрепа, на палатковия „лагер” пред Народното събрание  в София. „Искаме да изразим подкрепа, засега протестът е безсрочен, а военната палатка показва, че сме във война с институциите, които не ни чуват”- каза Стела Илиева, майка на 12-годишно дете с детска церебрална парализа, епилепсия, микроенцефалия и други диганози. Докато опъваше палатката, приятели разхождаха детето. Нейните искания са ясни: „След три години протести и шест национални протеста промяна кой знае каква няма. Няма да се откажем. Искаме най-вече индивидуална оценка за инвалидите и за какво се нуждаят ежедневно – медицински и битово” – каза още Илиева. Според нея, важно е родителят на дете с увреждания да има избор да реши дали ще го отглежда сам или ще получи средства, с които да плаща на личен аситент, ще работи, ще си плаща данъците и няма да бъде упрекван, че живее на гърба на детето си. Илиева казва, че й се работи каквато й да е работа.
„Най- спешното е приемането на Закона за личната помощ и да започне да се прилага ратифицираната през 2012 г.  Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания. Като цяло исканията ни са много, защото тази система ни убива и е убивала и ще убива много хора. Децата умират, родителите умират от стрес” – казва Илиева. Поставя отново въпроса  обществото да не се взира в сумата за инвалидност на дете от 930 лева, каквито са малко случаи, а да види реалността – че повечето деца с увреждания получават 350 лева, че като навършат 18 години остават със 150 лева пенсия и 90 лева за придружител. „Държавата ни обрича между четири стени, а ние не искаме това” – коментира Илиева. Според нея, в страната има около 25 000 деца с увреждания, а в Добрич са 100-200. „Толкова ли е трудно да се направи електронен регистър, за да е ясна картината” – пита Илиева. И накрая вързаха на палатката черните балони. Казаха, че ще разчитат и на други родители, за да не е палатката празна.
Пред палатката беше положен истински надгробен кръст за Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като и името й беше изписано на него.
реклама
реклама
реклама
Социално предприятие „Помощ в... Отбелязаха Световния ден на... Средната цена на декар... Служителка в "БИЛЛА” обжалва... Отпускат 30 млн. лв.... Кончето Искра – едно от... 10 години затвор получиха... Лятно училище се проведе по... В Детска градина „Звездица“... Day of execution са втората група в... Въпреки връщането на социалния... Четири основни улици в Добрич... На 7-мо място сме по... Проблемът с експлоатацията на... Йоана Христева с награда за... Отпускат 17 300 лв. за отбелязване... Школа за програмиране отваря... Добруджанският земеделски... Забавления за малките таланти... Амбициозен рок фестивал... Пшеницата в Добруджа „гори” Разясняват пред бизнеса в... Нови 28 сгради се строят в Добрич 100 чуждестранни студенти... Родители на деца с увреждания... Подпомагат двойки с... Приключи първият конкурс на... 571 села в страната са безлюдни... Съставиха пет акта при... Започнаха ремонти в Центрoвете...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.