Роботите ще превземат туризма и ще помогнат за справяне с кадровата криза

Размер на шрифта: a | a | a 18:20 03 юли 2018
Автор: ДТ
„Роботите ще превземат туризма” – категоричен е проф. Светослав Иванов, зам.-ректор на Висше училище по мениджмънт-Варна. „Туристическите фирми, агенции, хотели, ресторанти биха могли да използват роботи, изкуствен интелект, различни форми на автоматизация на услугите като вариант да компенсират липсата на кадри в бранша. Идеята е, че тези технологии не заместват хората, а по-скоро им позволяват да си вършат работата по-добре” – добави той. „Роботи може да бъдат използвани навсякъде – в почистването на стаите, хигиената на общите площи на хотела, но най-вече за предоставяне на информация на рецепция на туристите, каквато искат – от това дали е почистен басейнът до информация за дестинация, събития и т.н. В България, във Варна има хостели, в които реално няма няма перрсонал. Регистрацията там става чрез киоск. За България някои от по-простите неща като киоски /павилиони/  могат да се виждат по-масово в рамките на следващите пет-десет години. За роботите съм по-скепичен – давам хоризоант 15-20 години. Като се има предвид, че заплатите в туризма у нас са ниски, невинаги е икономически изгодно да се използват технологии. В Западна Европа и Източна Азия ситуацията е обратната”- обяснява Иванов. Според него, туристическите фирми ще се развият в две големи групи - някои ще използват в по-голяма степен технологии, други – не, а туристите ще избират каквото им харесва.
„Конференцията на тема „Съвременната наука, бизнесът и образованието”, която се провежда в Добрич, се организира от Висще училище по мениджвънт-Варна, съвместно с университети от Украйна, Канада. Имаме над 41 доклада от 5  страни – България, Украйна, Канада, Франция и Виетнам. За първи имаме  9 доклада от студенти. Съорганизатор е Регионалният център на БАН” – заяви доц. Силвена Денчева, органиатор на форума.
„На такива форуми ние се учим от вас, вие от нас, те са много полезни” – каза проф. Светлана Архипова от Черкаския национален университет. „Сегашните образователни програми у нас се правят на основата на компетентностен подход. Това значи, че ние трябва да подготвим в бъдещите специалисти компетентности. Не е важно дали става само дума за туризъм, социалниработници, учители, инженери и т.н.. Смисълът е да изпълним заданието на работодателите – какви кадри са им нужни” – добави тя.

реклама
реклама
реклама
Златни страници на българската... Поезия във вените на Добрич Отбелязваме 140 години от... Над 59 000 лв. е бюджетът на... Започна подмяната на парапета... Още двама лекари ще получат... Лавандулата – с ниски добиви,... 527 проекта са подадени за... Индийски студенти получиха... Организират национален... Отчитат 380 процента ръст от... Товарни автомобили няма да... Покланяме се пред делото на... Община Добрич ще актуализира... Областният управител участва в... По проект правят поне осем... Американски доброволци... Португалски университетски... Книгата „100 артефакта от... Отново добричлийка спечели... Листовки със „зелени идеи”... Окръжният съд призна глоба,... Младежи от Добрич и други... Картини от храни и хвърчила... Шест чуждестранни състава и... „Пътищата на лятото”... Добричката болница търси... Деца приготвиха сладолед за... Представиха възможности за... Замърсени води в плувни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.