Пшеницата в Добруджа „гори”

Около 50 процента от площите в Добричка област са нападнати от болестта „Кафява ръжда”

Размер на шрифта: a | a | a 18:29 07 юни 2018
Автор: ДТ
„В момента идват  сигнал след сигнал, че пшениците в Добричка област „горят” от кафява ръжда. Флаговият лист е изгорял вече, това означава, че растението не може да се изхрани. Това ще повлияе и на добивите” – съобщи проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт-Ген.Тошево, на Деня на отворените врати на научното звено.”През последните  няколко години в Добричка област рязко се увеличи засяването на чужди сортове пшеница, устойчиви на болестта. В резултат на това наши сортове като „Кристи” и други започнаха да показват много голяма чувствителност на кафява ръжда” - добави той, като се аргументира, че патогенът трябва да оцелее.  „Като прибавим масовото торене, в някои случаи, ненавременно, както и природните условия, някои производители ще останат много разочаравани” – каза още проф. Киряков. „Многото третирания с фунгициди, в 90 процента са безпредметни и ненавременни. Трябваше да се третира в периода изкласяване и начало на цъфтеж на пшеницата, производителите го изпуснаха и почнаха да влагат торове, след като се показа кафявата ръжда” – добави той. Според него, масовото прилагане на фунгидици е довело до устойчивост на болестта.
„Не смея да гадая за добиви. След дъждовете през май имаше възможност да се доближим до миналогодишните добиви. След това ветровете издухаха влагата” – обяснява професорът. Според него, хубаво направените посеви могат да стигнат максималния потенциал на сорта – около 600-700 кг добив от дка. Според друг селекционер – проф Николай Ценов, добивите тази година ще паднат с около 10 процента заради климатичните условия.
Стартът на жътвата на пшеницата в Добричко се очаква около 5-6 юли., а при ечемика – на 15-20 юни. В Добричка област с пшеница са засети 1,2 млн декара.
На традиционния Ден на отворените врати  Добруджанският земеделски институт показа 40 сорта зърнено-житни култури и 4 сорта фасул. За есенната сеитбена кампания на 2018 г.  на българските земеделци ще бъдат предложени семена от сортове обикновена пшеница – общо 25 . Наред със сортовете, вече познати на местните фермери, като пшениците Енола, Драгана, Аглика, Кристи, тритикале Колорит, Атила и Благовест, ще се предлагат семена от по-новите сортове пшеница, сред които Катаржина, Косара, Киара, Калина, Горица, Мерилин и Пчелина. Сред предлаганите сортове твърда пшеница са  Мелина, и тритикале Добруджанец. Мотото на Деня, който завърши и с дискусия с участващите производители и за цената на семената, беше „Заедно напред в земеделската наука и практика”.
реклама
реклама
реклама
Редят ретроспективна изложба... 12 сватби вдигат в Добрич на... Зам.-министър Атанас Добрев... Започна монтажа на новия... Общинският съвет на Ген.Тошево... Местни таланти участваха във... Приключи обучение на учители... Фотографска изложба на Мариета... Поскъпване на брашното вдигна... Паметна плоча на загиналите от... Стоянка Мутафова: Очаквам с... 837 са осъдените, с влезли в сила... Концерти в Добрич и Балчик за 70... Изтича срокът за прием на... В Добрич се отбеляза... Фотографска изложба на Мариета... Бизнесът в областта - активен в... Добрич се задъхва от пешеходни... Стоянка Мутафова идва в Добрич... Орлин Горанов и Мариан Бачев в... Джаз концерт поднася трио в... Три кражби за три дни Задържаха младежи за денонощие... Ще обсъждат отчета за бюджет... Обновяват пътната маркировка в... Добруджанска пшеница се изнася... До края на август - безплатно... Добрич – разкопан и запрашен,... До 6-7 години у нас ще има... Още седмица приемат документи...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.