Пшеницата в Добруджа „гори”

Около 50 процента от площите в Добричка област са нападнати от болестта „Кафява ръжда”

Размер на шрифта: a | a | a 18:29 07 юни 2018
Автор: ДТ
„В момента идват  сигнал след сигнал, че пшениците в Добричка област „горят” от кафява ръжда. Флаговият лист е изгорял вече, това означава, че растението не може да се изхрани. Това ще повлияе и на добивите” – съобщи проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт-Ген.Тошево, на Деня на отворените врати на научното звено.”През последните  няколко години в Добричка област рязко се увеличи засяването на чужди сортове пшеница, устойчиви на болестта. В резултат на това наши сортове като „Кристи” и други започнаха да показват много голяма чувствителност на кафява ръжда” - добави той, като се аргументира, че патогенът трябва да оцелее.  „Като прибавим масовото торене, в някои случаи, ненавременно, както и природните условия, някои производители ще останат много разочаравани” – каза още проф. Киряков. „Многото третирания с фунгициди, в 90 процента са безпредметни и ненавременни. Трябваше да се третира в периода изкласяване и начало на цъфтеж на пшеницата, производителите го изпуснаха и почнаха да влагат торове, след като се показа кафявата ръжда” – добави той. Според него, масовото прилагане на фунгидици е довело до устойчивост на болестта.
„Не смея да гадая за добиви. След дъждовете през май имаше възможност да се доближим до миналогодишните добиви. След това ветровете издухаха влагата” – обяснява професорът. Според него, хубаво направените посеви могат да стигнат максималния потенциал на сорта – около 600-700 кг добив от дка. Според друг селекционер – проф Николай Ценов, добивите тази година ще паднат с около 10 процента заради климатичните условия.
Стартът на жътвата на пшеницата в Добричко се очаква около 5-6 юли., а при ечемика – на 15-20 юни. В Добричка област с пшеница са засети 1,2 млн декара.
На традиционния Ден на отворените врати  Добруджанският земеделски институт показа 40 сорта зърнено-житни култури и 4 сорта фасул. За есенната сеитбена кампания на 2018 г.  на българските земеделци ще бъдат предложени семена от сортове обикновена пшеница – общо 25 . Наред със сортовете, вече познати на местните фермери, като пшениците Енола, Драгана, Аглика, Кристи, тритикале Колорит, Атила и Благовест, ще се предлагат семена от по-новите сортове пшеница, сред които Катаржина, Косара, Киара, Калина, Горица, Мерилин и Пчелина. Сред предлаганите сортове твърда пшеница са  Мелина, и тритикале Добруджанец. Мотото на Деня, който завърши и с дискусия с участващите производители и за цената на семената, беше „Заедно напред в земеделската наука и практика”.
реклама
реклама
реклама
Социално предприятие „Помощ в... Отбелязаха Световния ден на... Средната цена на декар... Служителка в "БИЛЛА” обжалва... Отпускат 30 млн. лв.... Кончето Искра – едно от... 10 години затвор получиха... Лятно училище се проведе по... В Детска градина „Звездица“... Day of execution са втората група в... Въпреки връщането на социалния... Четири основни улици в Добрич... На 7-мо място сме по... Проблемът с експлоатацията на... Йоана Христева с награда за... Отпускат 17 300 лв. за отбелязване... Школа за програмиране отваря... Добруджанският земеделски... Забавления за малките таланти... Амбициозен рок фестивал... Разясняват пред бизнеса в... Нови 28 сгради се строят в Добрич 100 чуждестранни студенти... Родителите на деца с... Родители на деца с увреждания... Подпомагат двойки с... Приключи първият конкурс на... 571 села в страната са безлюдни... Съставиха пет акта при... Започнаха ремонти в Центрoвете...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.