Преглеждат безплатно за глаукома

Размер на шрифта: a | a | a 18:45 30 октомври 2017
Автор: ДТ
Безплатни прегледи за ранно откриване на глаукома ще се проведат в Добрич и Варна през ноември. Те са част от кампанията на Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование за борба със заболяването, което причинява необратима слепота. Прегледите се провеждат от специалисти офталмолози и включват и измерване на вътреочното налягане.  Безплатните прегледи в Добрич ще бъдат извършени в кабинета на д-р Радосвет Ковачев – на втория етаж в бившата Стоматологична поликлиника. Задължително записване на час на тел. 0876506146. Прегледите са предназначени за хора над 60 г., попадащи в рисковите групи, както и за хора с глаукомно болни в рода. 
Глаукомата е сред водещите причини  за необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено. Доказано е, че при развитие на слепота един глаукомно болен губи 10 години здрав живот. Жените боледуват от глаукома три пъти по-често от мъжете, като рисковата възраст е над 60 години. Допълнителни рискови фактори са  диабет, високо кръвно, късогледство, наследственост.
Към 1 септември 2017 г. по данни на Националната здравноосигурителна каса диспансеризираните болни с глаукома в България са 81 109. Две трети от тях са жени. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост. По данни на  Световната здравна организация между 2 и 4% от населението на света страда от глаукома.  Диспансеризираните болни с глаукома в Добричка област са 1241 (по-малко от 1%). В нашия регион откриваемостта на заболяването е много ниска – поне още толкова хора не знаят, че страдат от глаукома. 

реклама
реклама
реклама
Майстори в стрелбата с... Областният управител... Изграждат нова битова... Данъчните продават на търг... Обявиха втори областен конкурс... Избраха добричките делегати за... Обучаваха специалисти за борба... Читалище “Български искрици”... Деца от Клуб „Ценности и... Започват Славейковите празници Чрез проект подкрепят... Нова глоба от 100 000 лв. е... В Добрич реформаторската... Великите в народната песен се... Космически кабинет отвори... Община Добрич обявява конкурс... Благотворителна кампания... Общинските съветници от ГЕРБ –... Младежи от ГЕРБ – Добрич... Туристически инспекторат ще... Ще почистват дерето на река... Йордан Йорданов: Новият закон... Очаква се старта на делото за... Продължава есенната... Добрич отбелязва тържествено... Съветниците отказаха да... Местният парламент на Добрич... Средната полезна площ на едно... Представят „Времето на... Образователна програма за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.