Представиха проект за логистичен и реекспортен хъб за Централна и Източна Европа

Размер на шрифта: a | a | a 17:46 10 януари 2018
Автор: ДТ
По покана на Областния управител Красимир Кирилов пред членовете на Областния съвет за развитие вчера бе представен проект „Логистичен и реекспортен хъб за Централна и Източна Европа“. Проектът е разработен от национално сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Клъстер Черноморска икономическа зона“. 
Срещата бе открита от Красимир Кирилов, който отбеляза, че подобен проект работи вече в Румъния, в окръг Констанца, което е довело до развитие на икономическия потенциал на северната ни съседка. На работна среща с областни управители от Североизточния регион се запознахме с проекта и заявихме желание за развитие на общ регионален клъстер по подобие на „Тракийска икономическа зона“, което безспорно ще доведе до привличане на инвеститори и икономическо развитие на Североизточния и Северен централен район за планиране и в частност на област Добрич, заяви областният управител.
За представяне на проекта той предостави думата на председателя на сдружението инж. Дойчин Ников, който запозна членовете на Областния съвет за развитие с проекта за „Логистичен и реекспортен хъб за Централна и Източна Европа“. В презентацията инж. Ников постави акцент върху програмите, по които може да се кандидатства за отпускане на европейско финансиране за създаване на икономически зони, като сподели, че по такъв начин е реализиран проектът в Констанца и продължава изграждане на икономически зони и експо центрове на територията на цяла Румъния. В проекта са заложени бизнес инкубатори, експоцентрове, индустриални паркове и икономически зони, като крайната цел е именно привличане на инвеститори от Китай, Хонконг, Тайланд, Казахстан и Турция. Имаме възможност с реализирането на една такава идея да привличаме преки чуждестранни инвестиции, които да повишават икономическия растеж на региона, както е видно това не само в Румъния, но и в южна България със създаването на „Тракийска икономическа зона“, сподели инж. Ников. Той отбеляза, че за целта е нужна и воля от държавата, за да се извърши модернизация на пристанищата и жп инфраструктурата, както и изграждане на съвременна модерна пътна връзка Варна – Русе. За Добрич „Клъстер Черноморска икономическа зона“ предлага създаване на интермодален терминал на територията на бившето военно летище край града.
След презентацията и последвалата дискусия Областният управител Красимир Кирилов отбеляза, че безспорно доброто развитие на икономиката и региона като цяло изисква да се обединим и работим за постигане на общи цели. 

реклама
реклама
реклама
Пресъздават посрещането на... Увеличават заплатите в... Силен вятър и сняг изненадаха... Читалищата в Добричко се... Български и румънски общини... Стартира събирането на местни... Десетокласници от ПМГ с... Министърът на културата обеща... Базарът за мартеници в Добрич... Ограничават прекомерните... Обществено обсъждане в Добрич... Обявяват конкурс за най-добро... Съдебен процес по приказка... Спипаха осем мъже с наркотици Засякоха 12 да шофират пияни,... Даниела Димитрова се срещна с... В Добрич поляха санирането с... Походът на вдъхновителите... ВиК Добрич е на път да приключи... Подготвят национален протест... Спират плащането на местни... Жените от ГЕРБ разпространяват... Тестват система за... Областният управител... Облекчават регистрацията за... Представят проекта "Енергийно... Училище за креативно мислене... Кметове питат за заплати при... Продължава делото за... Продължава делото за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.