Предлагат Добрич да бъде обявен за град на българската бойна слава

Размер на шрифта: a | a | a 18:30 21 юни 2018
Автор: ДТ
Добрич да бъде обявен за град на българската бойна слава – докладна с това предложение ще разгледат на предстоящото си заседание на 26 юни общинските съветници. Докладната е внесена от председателя на местния парламент Иво Пенчев. Град Добрич е символ на българското войнско майсторство и част от усилията на българския народ за национално освобождение и обединение. Едни от най-драматичните събития по време на Първата световна война за добруджанци са в началото на септември 1916 година. Тридневните кръвопролитни боеве за отбраната на Добрич са запечатани в съзнанието на съвременниците като Добричка епопея. Сражението е част от Първата световна война. В него части от  Трета Българска армия отблъскват настъплението на румънци, руснаци и сърби и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа. Всички знаем, че Добричката епопея е символ на българската бойна слава и на героизма на българския войник, който мотивиран от справедливите си идеи за освобождаване на поробените братя проявява чудеса от героизъм и себеотрицание за победата над противника. При Добрич българските войници за пръв път в новата история на България са принудени да се сражават срещу руски войски, пише в обосновката на докладната записка. 
Очаква се общинските съветници да дадат съгласието си за обявяване на Добрич за град на българската бойна слава. Решението предвижда да бъде възложено на кмета Йордан Йорданов да подготви необходимите документи и да се обърне към Президента на Република България, Народното събрание и Министерски съвет за издаване на Указ за обявяването на Добрич за „Град на Българската бойна слава”, както и да извърши всички останали последващи необходими правни и фактически действия за изпълнение на решението.
Преди две години подобаващо с богата и разнообразна програма бе отбелязана 100-годишнината от Добричката епопея. В края на август местният военноисторически клуб “46-ти пехотен Добрички полк” организира мащабна възстановка на събитията отпреди век. Навръх годишнината бе открит паметник на генерал Иван Колев и загиналите в боевете за отбраната на Добрич. 
През 2017 г. Общинският съвет на Тутракан поиска крайдунавския град да бъде обявен за “град на българската бойна слава” в чест на епичните сражения по време на Първата световна война и овладяването от българската армия на считаната за непревземаема румънска крепост. 
реклама
реклама
реклама
Златни страници на българската... Поезия във вените на Добрич Отбелязваме 140 години от... Над 59 000 лв. е бюджетът на... Започна подмяната на парапета... Още двама лекари ще получат... Лавандулата – с ниски добиви,... 527 проекта са подадени за... Индийски студенти получиха... Организират национален... Отчитат 380 процента ръст от... Товарни автомобили няма да... Покланяме се пред делото на... Община Добрич ще актуализира... Областният управител участва в... По проект правят поне осем... Американски доброволци... Португалски университетски... Книгата „100 артефакта от... Отново добричлийка спечели... Листовки със „зелени идеи”... Окръжният съд призна глоба,... Младежи от Добрич и други... Картини от храни и хвърчила... Шест чуждестранни състава и... „Пътищата на лятото”... Добричката болница търси... Деца приготвиха сладолед за... Представиха възможности за... Замърсени води в плувни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.