Подредиха изложба с творби на Петър Дачев

Експозицията е посветена на 120 годишнината от рождението на художника

Размер на шрифта: a | a | a 18:33 20 юли 2016
Автор: ДТ
По повод 120-годишнината от рождението на Петър Дачев Регионален исторически музей – Добрич уреди поредната си изложба с творби на художника. Този път се представят картини, непоказвани близо 90 години – от първото и единственото им излагане пред публика през 1929 г. в Галерията на шестте в София, съобщава д-р Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич. Това са така наречените цариградски пейзажи, рисувани с известно прекъсване в турската столица през периода 1924 – 1932 г. Музеят разполага с около 500 творби от този цикъл, от които е подбрал близо 50. Посетителите ще се докоснат до магията на Цариград, тъй като в експозицията картините са съчетани с откъси от книгата на Петър Дачев „Непознатият Цариград“, излязла през 1943 г. Представена е срещата на култури, на различни исторически сюжети, на хора от цял свят. Пъстър е Цариград и авторът се е постарал да ни покаже част от многото му лица. Минарета и кръстове, ханове, пазари, кафенета, тесни улички, площади се редят пред нас като в калейдоскоп. Но в тези картини не липсват и хората: на едно място силует на забулена самотна жена, на друго няколко мъдри старци под дървото на Еюп, на трето пехливани, вкопчени в здрава хватка. Градът оживява пред нас – едновременно реален и приказен, обяснява д-р Митева. 
В своята изложба за първи път музеят показва Удостоверението за раждане на художника, което дава основание да се коригира рождената му дата на 14 юни 1896 г.; ученическата му книжка от Държавното рисувално училище в София, според която прецизираме периода на обучението му; неговата служебна карта като редовен сътрудник на утринния всекидневник в. „Нови дни“; документи от пребиваването му в Цариград, лична кореспонденция, ръкописи, отзиви за книгата му и за изложбата на същата тема; снимки и др. 
Регионален исторически музей – Добрич съхранява близо 4 000 картини, ескизи и скици на художника Петър Дачев, както и други материали за него, което е дало основание още през 1987 г. в музея да се създаде специален фонд „Петър Дачев“. През тези няколко десетилетия оттогава досега музейните специалисти се опитват да популяризират изкуството на този не толкова известен български творец, чийто живот е свързан и с Добрич, където семейството му се преселва да живее в края на 19-ти век. Културните ценности постъпват в музея благодарение на едно голямо дарение, публично оповестено чрез уредената в залите на Художествената галерия в Добрич в периода 31 март – 30 април 1988 г. изложба „Вещи, документи и художествени творби от дарението на Пенка Петрова Дачева – сестра на Анастас Петров и художника Петър Дачев“.
Настоящата изложба ще остане подредена във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков” до 17 септември. ДТ
реклама
реклама
реклама
Изтича срокът за прием на... В Добрич се отбеляза... Фотографска изложба на Мариета... Бизнесът в областта - активен в... Добрич се задъхва от пешеходни... Стоянка Мутафова идва в Добрич... Орлин Горанов и Мариан Бачев в... Джаз концерт поднася трио в... Три кражби за три дни Задържаха младежи за денонощие... Ще обсъждат отчета за бюджет... Обновяват пътната маркировка в... Добруджанска пшеница се изнася... До края на август - безплатно... Добрич – разкопан и запрашен,... До 6-7 години у нас ще има... Още седмица приемат документи... Приключи ремонтът на 15 км. от... Актуализираха бюджета на Добрич Джаз концерт поднася трио в... Фотографска изложба на Мариета... Европейски опит придобиха... Поредна първа награда за... Книги на екологични теми... Оформят зона за отдих „Извора” Отделението “Уши, нос гърло” в... След 10 дни намериха 14-годишния... ГЕРБ-Добрич стартира кампания... Добричлии се покланят през... „Златните БГ хитове на всички...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.