Подпомагат двойки с репродуктивни проблеми от Добрич

От ВМРО приветстваха отпускането на 15 000 лв. от общинския бюджет за инвитро процедури на бездетни двойки

Размер на шрифта: a | a | a 18:46 05 юни 2018
Автор: ДТ
Правилник за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, с постоянен и/или настоящ адрес  на територията на Община град Добрич гласува на последната си сесия Общинският съвет. За тази година, при предстоящата актуализация на бюджета ще бъдат заделени средства в размер на 15 000 лв., с които ще се финансират инвитро процедури за бездетни двойки. Мотив за внасянето на докладната от кметския екип са демографските проблеми в страната и в частност в Добрич и отрицателния естествен прираст. Една от основните причини за тази тъжна статистика е безплодието. През последните години нараства броят на двойките с репродуктивни проблеми. По статистика, в България те са над 145 000 и всяка шеста двойка или 15 % от населението се сблъсква с този проблем. Правилникът предвижда средствата за финансово подпомагане на медицински дейности за лечение на безплодие да се гласуват всяка календарна година, като неизползваните пари остават като преходен остатък. В правилника конкретно са описани индикациите, на базата на които ще се финансира лечението на безплодие с методите на асистирана репродукция. Изброени са подлежащите на финансиране медицински дейности, както и тези, за които няма да се финансират. Ясно са посочени критериите за допустимост на кандидатите. Те трябва да са български граждани, с постоянен и/или настоящ адрес в Община град Добрич, да нямат задължения към общинския бюджет, да са здравноосигурени, пълнолетни, завършили средно образование, да не се осъждани за престъпление от общ характер и да не са поставяни под запрещение, да не се водят на отчет в психодиспансер, да е налице доказан стерилитет, да не са одобрени за финансово подпомагане за инвитро процедури от „Центъра за асистирана репродукция”. В правилника ясно са посочени и необходимите документи. Заявленията на кандидатите ще се разглеждат от специална комисия, сформирана със заповед на кмета. Председател на комисията е зам.-кметът “Хуманитарни дейности”. Представители на Общинския съвет са председателите на Постоянните комисии “Здравеопазване, социални дейности и демографска политика”, “Бюджет, финанси и данъчна политика”, “Законност, обществен ред и контрол”. В комисията влизат още двама представители на общинска администрация, лекар със специалност АГ,  по възможност с допълнителна квалификация в областта на асистираната репродукция. 
От кметския екип смятат, че с приемането на правилника ще се осигури прозрачност, публичност и обективност при финансово подпомагане лечението на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Целта е да се подпомогнат допълнително двойки от Добрич, желаещи да имат деца, с оглед задълбочаващата се негативна демографска тенденция. Допустимото финансиране за една двойка в рамките на календарната година е до 3 000 лв. При неуспех двойките могат да кандидатстват за подпомагане от общинския бюджет и през следващи години. 
От ВМРО приветстваха кметския екип за реализацията на идеята за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. От родолюбивата организация посочиха, че един от поетите ангажименти от кандидатите за съветници на ВМРО е създаване на общински фонд “Инвитро”. Работихме последователно за реализацията на тази идея през последните три години. Нееднократно сме предлагали по време на обществени обсъждания на бюджета да бъдат заделени общински средства за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Удовлетворени сме, че най-после кметския екип узря за идеята и успя да осигури финансов ресурс, макар и крайно недостатъчен за подпомагане на бездетни двойки, заяви по време на сесията на местния парламент съветникът от ВМРО Пламен Николов. 

реклама
реклама
реклама
Социално предприятие „Помощ в... Отбелязаха Световния ден на... Средната цена на декар... Служителка в "БИЛЛА” обжалва... Отпускат 30 млн. лв.... Кончето Искра – едно от... 10 години затвор получиха... Лятно училище се проведе по... В Детска градина „Звездица“... Day of execution са втората група в... Въпреки връщането на социалния... Четири основни улици в Добрич... На 7-мо място сме по... Проблемът с експлоатацията на... Йоана Христева с награда за... Отпускат 17 300 лв. за отбелязване... Школа за програмиране отваря... Добруджанският земеделски... Забавления за малките таланти... Амбициозен рок фестивал... Пшеницата в Добруджа „гори” Разясняват пред бизнеса в... Нови 28 сгради се строят в Добрич 100 чуждестранни студенти... Родителите на деца с... Родители на деца с увреждания... Приключи първият конкурс на... 571 села в страната са безлюдни... Съставиха пет акта при... Започнаха ремонти в Центрoвете...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.