Проектът за водния цикъл напредва

Подменена е ВиК мрежа с дължина почти 14 000 м.

Заради неточности в информацията за разположението на подземните комуникации, се стига до аварии по мрежите за газ, телекомуникации, ел. енергия и други

Размер на шрифта: a | a | a 17:07 10 май 2018
Автор: Галина Михайлова
По над 50 улици в Добрич вече е извършена подмяна на ВиК мрежата, като част от дейностите по „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич - фаза 1”. Изпълнени са общо почти 14 000 м., заявиха от звеното за управление на проекта. Отчита се закъснение в работата по отделните лотове на проекта, но предстои фирмите-изпълнители да предложат програми с мерки за компенсация на забавянето. Екипът за управление на проекта отчете напредъка по предвидените дейности. Стана ясно, че по Лот 1 все още не е избран изпълнител. Първоначално обявената процедура за обществена поръчка е прекратена, заради драстична промяна в трасето. Очаква се до края на май да има развитие и да се избере фирма-изпълнител на дейностите.
От предвидените по Лот 2 за реконструкция 46 км. водопроводни мрежи софийската фирма „Хидрострой”АД е изпълнила до края на април 6 687 м. Според предварителния план се отчита закъснение в графика с 6 дни. 
Лот 3 се изпълнява от консорциум Добротица 2016 от Варна. До момента е направена водопроводна мрежа с дължина над 7 000 м. И тук се отчита закъснение, но с около 1 месец според предварителния график.
Строително-монтажни работи по реконструкцията и разширението на пречиствателната станция за отпадни води до Врачанци все още не са започнали. Изготвен е техническия проект, който вече е одобрен от главния архитект на Община Добрич, и има готовност за стартиране на строителните работи. До сега са извършвани демонтаж на амортизирани съоръжения и са събаряни стари сгради. И при планираните дейности по пречиствателната станция, с изпълнител - Обединение "Гис Аква БГ" – София, се отчита известно закъснение, каза инж. Живко Неделев – ръководител на звеното по управление на проекта.  Очаква се консорциума да представи програма с мерки за компенсиране на забавянето. 
Дори по улиците - вече обхванати във водния проект, се използва старата ВиК мрежа, уточниха от екипа по управление.
Едва към края на проекта ще бъдат пуснати в експлоатация всички нови водопроводи. Припомняме, че крайните срокове за приключване на строително-монтажните работи по отделните лотове са през 2019 г. 

Има постъпили жалби на граждани,

 заради прекъсвания на комуникации на други експлоатационни предприятия при работата на водния цикъл. Всички те се разглеждат и се пренасочват към изпълнителите на водния проект в съответния участък. Причина за тези проблеми са неясноти относно разположението на подземните съоръжения. Понякога дори съответните дружества нямат точна информация за местоположението на комуникациите си, уточни Бистра Николова от консорциум Добротица 2016. Тя добави, че винаги преди да започне работата по дадена улица се провежда среща с представители на всички експлоатационни предприятия с изградени подземни мрежи в участъка – за вода, газ, телекомуникации, ел. енергия.  
Припомняме, че “Интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич - фаза 1” е на обща стойност 114,9 млн. лева. Безвъзмездната финансова помощ е над 86 млн. лв., а участието на Община Добрич е 9,6 млн. лв.  
Проектът е финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и срокът за изпълнението му е 36 месеца, считано от края на 2016 г. 

реклама
реклама
реклама
Ученици моделиха с отпадъчни... Възразяват срещу одобрената... 983-ма зрелостници се явиха на... С тържествен концерт и... 73 питейни заведения и... 51-годишен получи инфаркт зад... С над 4 млн. лв. ще реконструират... Историческият музей в Добрич... Хлябът от праисторически... Изложба, премиери на две книги,... Певец от Казахстан заслужи... Бесарабски българи от... Разпитаха свидетели по делото... Отварят първата мярка за прием... Съзвездие комедийни актьори с... Празник на хляба провеждат на... Премиери на книга и филм, и етно... Добрич тържествено ще отбележи... Всеки ден една жена умира от... Варненци поднесоха цветя пред... 24-та годишна изложба подредиха... Главният държавен здравен... Представиха възможностите за... Пратиха изнасилвач зад... Започва 27-мото издание на... Премиера на книга и изложба в... Двама ученици от Добрич на... Петър Крумов представя „Моята... Хилда Казасян гостува на... Горското стопанство в Добрич...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.