Желяз Андреев

Организират протест в защита на задържания по искане на САЩ добричлия

Срещу съгражданина ни е повдигнато обвинение в нарушаване на ембаргото срещу Сирия, докато работел на изпитателен срок в кол център

Размер на шрифта: a | a | a 17:49 10 април 2018
Автор: ДТ
Протест в защита на 29-годишния добричлия Желяз Андреев, който бе задържан на 7 април по искане на американските власти организират близки на младежа. Протестът ще се проведе утре пред Съдебната палата в Добрич от 18 до 20 ч. 
Заповедта за арест на Желяз Андреев е издадена от съд в маями, Флорида. Срещу добричлията са повдигнати две обвинения – за измама към държавата и експорт на стоки без лиценз, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. Очаква се днес да бъде разгледано искане на Окръжната прокуратура в Добрич за задържане на Желяз Андреев на основание междуправителствен договор за екстрадиция между България и САЩ. 
Арестът е заради разследване на 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Според обвинението те са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолетите на сирийските авиолинии. САЩ смятат, че са свързани с терористична дейност. "Установено е от доказателствата, които колегите от Щатите са ни пратили, че става въпрос за извършване на сделки в периода от юни 2013 до 2015 г. от няколко лица, сред които е и българският гражданин, който сме задържали. С части за самолети със сирийски субекти, за които обаче има влязъл в сила закон за ембарго. Предстои екстрадиционна процедура”, каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. 
Желяз Андреев разбрал за разследването случайно през 2015 г., обясни пред медиите приятелката му Милена Здравкова, която е работила с него в кол центъра. "Всеки от нас е контактувал с клиенти по списък, даден му от отдел "Продажби", каза Здравкова.
Тя обясни, че Андреев е бил служител на ниско ниво в кол центъра и технически е обработил продажбата на резервна част за сирийските авиолинии. Фирмата, за която работели, била регистрирана в София със седалище в Маями. "Нашите договори бяха по българското законодателство и не сме подозирали, че трябва да се съобразяваме с чужди закони", казва Здравкова. Дава ни се портфолио в системата с клиенти и техните контакти и ние като продавачи се свързваме с клиентите, за да презентираме услугите. При взето запитване пускаме към отдел „Покупки” питане за конкретните части, за да можем да ги предложим с надценка на клиента”, обясни Милена. „В случая е имало покупка на части. Желяз се е консултирал с прекия си ръководител”, разказа още Милена. „Никой от нас, който е работил там, не е съзнавал, че може да стане жертва на такова нещо”, заяви Милена.Фирмата е българско представителство на американска компания и вече не съществува.
Адвокатът на Желяз Андреев коментира че доколкото му е известно, управителите на дружеството излежават двугодишни присъди в САЩ. Смятам, че задържането му е абсолютно незаконно”, заяви адвокатът Боян Лимберов.  
За празниците Желяз Андреев и приятелката му пристигат в родния си град Добрич. В събота Желяз е повикан в полицията за справка уж за ПТП, на което е станал свидетел. Отива, но е задържан с искане за екстрадиция в САЩ, затова че търгувал със сирийските авиолинии като служител на компания, която е напуснал преди две години. Желяз работил в кол център. Работата му била да отговаря на имейли и телефонни обаждания и търгувал със сирийските авиолинии. Така обаче е нарушил ембаргото на САЩ за търгуване със Сирия. 
Вчера е било разрешено свиждане на близките на Желяз Андреев със задържания. Той е спокоен, смята, че няма за какво да се притеснява. Във въпросния период ембаргото не е било в сила по българското законодателство. Освен това Желяз е бил на най-ниското ниво във фирмата, дори по това време е още на пробен период. За нас остава неясно защо от петимата обвинени по това разследване българи е задържан само Желяз, каза пред “Добруджанска трибуна” Мариела Денчева - майка на потърпевшия добричлия.
В защита на Желяз Андреев вече е създадена и група във Фейсбук.

Текст към снимка
Желяз Андреев

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.