Николай Нейчев и Милен Кадикянов

Ново читалище в Добрич за трети път ще моли Общинския съвет за база

Размер на шрифта: a | a | a 17:58 05 юли 2018
Автор: ДТ
Читалище „Добрич 2017” за трети път ще поиска от Общинския съвет на Добрич закритото училище „Дора Габе” за своя база. Искането е сградата да се даде за 10 години за безвъзмездно ползмане. „Всичко ще се реши на заседанието през юли, тъй като при одобрение, ще имаме само около месец да организираме новата учебна година – каза на пресконференция председателят Николай Нейчев. Досега при две гласувания на две заседания съветниците не бяха благосклонни към искането, необходими са 28 гласа -за. Като даденост в  момента в училището се явяват два карате клуба -„Вълк” и „Нуките”, с около 50 души, които ползват физкултурния салон и актовата зала на училището за своята дейност. Съветниците са склонни да дадат училището без тези обекти, което, според Нейчев, прави дейността на читалището невъзможна.
„Дайте ни шанс да се докажем. Ако не успеем, общината винаги може с едномесечно предизвестие да ни прекрати договора” – каза още той. Става дума за 14 вида дейности на читалището, за които, според Нейчев, има ръководители – компютърна школа,  вокална школа за рок певци с ръководител Стефка Оникян, школа по фотография и астрономия, клубове по карате, бокс, тенис на маса, художествена гимнастика, школа по рисуване, която е съвместно с Дружеството на добричките художници, литературен клуб, който е съвместно със Сдружението на писателите, езикови школи, фолклорен танцов ансамбъл, детска музикална школа, школа за духови инструменти – саксофон, тромпет, тромбон, туба и др., детски куклен театър, фолклорен център „Калинка Вълчева”, където ще има занимания по кавал, гайда, гъдулка, тамбура, акордеон, народно пеене и др. За тези дейности читалището ще входира в общината 14 искания за осигуряване на помещения – стана ясно още на пресконференцията, за да си гарантират учебната година, ако Общинският съвет пак  не е съгласен. Събрани са 6000 тома книги за библиотеката. 
„Училище „Дора Габе” не е избрано случайно. То е в голям и гъсто населен квартал, в който  към момента не се развиват дейности за привличане на децата” – каза председателят на Проверителната комисия Милен Кадиканов. Според него, и големият двор на училището, може да стане притегателен център на местното население, след реконструкция.
От читалище „Добрич” съобщиха, че започват подписка сред гражданите на Добрич за искането им, която, ако се наложи, ще бъде носена и в София.  
По информация на Нейчев 19 деца  вече са били на летен лагер в Китен. По време на фестивала „Добрич мези” е имала изяви и една от рок-групите на читалището – „Singing river”.
реклама
реклама
реклама
Златни страници на българската... Поезия във вените на Добрич Отбелязваме 140 години от... Над 59 000 лв. е бюджетът на... Започна подмяната на парапета... Още двама лекари ще получат... Лавандулата – с ниски добиви,... 527 проекта са подадени за... Индийски студенти получиха... Организират национален... Отчитат 380 процента ръст от... Товарни автомобили няма да... Покланяме се пред делото на... Община Добрич ще актуализира... Областният управител участва в... По проект правят поне осем... Американски доброволци... Португалски университетски... Книгата „100 артефакта от... Отново добричлийка спечели... Листовки със „зелени идеи”... Окръжният съд призна глоба,... Младежи от Добрич и други... Картини от храни и хвърчила... Шест чуждестранни състава и... „Пътищата на лятото”... Добричката болница търси... Деца приготвиха сладолед за... Представиха възможности за... Замърсени води в плувни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.