Над 700 ученици ще кандидатстват в средните училища в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 17:29 18 април 2018
Автор: ДТ
726 ученици, със 70 повече в сравнение с миналата година,  след седми клас ще кандидатстват за прием в средните училища в Добрич – стана ясно на Панорамата на средните училища, която общината организира за първи път в центъра на града. А ученици и учители подеха инициативата и превърнаха мероприятието в истинско шоу. Щандовете на училищата бяха нетрадиционни – всеки беше извадил отличителното за себе си. Учителите пък заложиха на формулата ученици убеждават ученици. Начинът на провеждането на панорамата определено дава възможност тя да бъде посетена от повече ученици и родители – бяха категорични участниците – 15 училища в Добрич. 
От Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост предложиха безплатни демонстрации за паралелките „Фризьор” и „Маникюрист”, която ще бъде за първи път от следващата учебна година.  Имаше безплатно подстригване и безплатен маникюр на щанда на училището. „Паралелката „Фризьор” е с 29 ученици. Има изключителен интерес към фризьорството и маникюра, затова  и откриваме новата паралелка” – каза директорката инж. Светлана Жечева. Тя сподели още, че интересът към специалностите е повече породен от родители, които работят в чужбина и виждат такава ниша за реализация на децата си – пак в чужбина. 
„Нашите ученици постъпат неслучайно в училището. Това е продължение на семейна традиция на земеделски производители от Добричка област. Не повече от 20 процента от учениците ни са случайно постъпили” – каза Илияна Вълчева, учител в Професионалната гимназия по аграрно стопанство. Възстановява се и паралелка „Монтьор на селскостопанска техника”
Представителите на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина бяха облечени в бели престилки и със самочувствие разказваха, че училището разполага със съвременна материална база – лаборатории, нова техника и т.н. Там започват голям ремонт по европейски проект, който включва, както обновяване на сградата, така и на материално-техническата база. Интерес има към специалностите „Ветеринарен техник”, „Техник по качеството на храните и напитките”.
„От тази година в Професионалната гимназия по туризъм ще има за първи път дуална паралелка по кетъринг. Учениците от сегашната дуална паралелка по готварство са вече 10-и клас. През лятото те работят в курорта „Албена”, където получават 90 процента от минималната работна заплата, а през учебната година получават стипендия от 50 лева по швейскарския проект „Домино”, по който работим” – каза директорката на училището Нели Апостолова. В него има 20 паралелки и 446 ученици.
От училище „Св.Климент Охридски” показаха какво предлагат, като огласиха с музикални изпъления площада.
„Пожелавам успех на всички седмокласници. Носочете се към професия, която ще даде най-голяма възможност да реализирате себе си. Този избор е важен” - каза при откриването на панорамата зам.-кметът д-р Емилия Баева.
„Желая на всички да осъществят приема си, както са го замислили и максимален брой ученици да се включат в паралелките” – заяви старши експертът в Регионалното управление по образованието Калоян Койчев. 
„Само гимназията по туризъм и финансово-стопанската гимназия в Добрич нямат пробеми с приема на ученици. Оттук следват проблемите – не остават достатъчно деца и като брой, и като можещи. Опитваме се да ограничим професионалните паралелки в средните училища, откъдето излизат реално безработни с диплома” – сподели още Койчев. Той обяви, тази година в Добричка област след 7 клас ще кандидастват 1390 ученици, което било малко по-малко в сравнение с м.г.
реклама
реклама
реклама
Златни страници на българската... Поезия във вените на Добрич Отбелязваме 140 години от... Над 59 000 лв. е бюджетът на... Започна подмяната на парапета... Още двама лекари ще получат... Лавандулата – с ниски добиви,... 527 проекта са подадени за... Индийски студенти получиха... Организират национален... Отчитат 380 процента ръст от... Товарни автомобили няма да... Покланяме се пред делото на... Община Добрич ще актуализира... Областният управител участва в... По проект правят поне осем... Американски доброволци... Португалски университетски... Книгата „100 артефакта от... Отново добричлийка спечели... Листовки със „зелени идеи”... Окръжният съд призна глоба,... Младежи от Добрич и други... Картини от храни и хвърчила... Шест чуждестранни състава и... „Пътищата на лятото”... Добричката болница търси... Деца приготвиха сладолед за... Представиха възможности за... Замърсени води в плувни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.