Евродепутатът Петър Корумбашев

На страната е нужна час по-скоро агенция за киберсигурност

Международни превозвачи търсят помощ от евродепутати

Размер на шрифта: a | a | a 18:47 15 април 2018
Автор: ДТ
„Един от най-спорните пакети, който разделя Европа и чийто идеолог е френският президент Макрон, е пакетът за мобилност” – заяви в Добрич евродепутатът Петър Корумбашев след среща с представители на фирми за международни превози. „Нашите фирми заеха сериозен дял в международните превози и в момента се прави всичко възможно той да бъде ограничен. Иска се шофьорите да не спят в камионите, трудовите им договори, които носят със себе си, да бъдат преведени на няколко езика, иска се още фирмите да имат агент в съответната страна. Това за фирма за 30 камиона може да не е проблем, но е смъртоносно за превозвач с 5 или 2 камиона. Други изсквания са шофьорите да се прибират на всеки три седмици, което е просто невъзможно” – обясни Корумбашев. Той  каза още, че западните държави в Европейския съюз искат тези промени, източните не ги искат, а някои държави по в центъра на Европа започват да си правят сметки, че могат за имат ползи от промените.
„Коментирам с различни представители на нашите власти кога България най-после ще има Агенция по киберсигурност, както и свой компютютърен център за незабавен отговор, който ще се координира с другите центрове в Европейския съюз в случай на кибератака” – постави като проблем Корумбашев на срещата с гражданите на Добрич с тема „Накъде върви Европа”.
Евродепутатът каза още, че следващият бюджет на Европейския съюз, който трябва да бъде представен от Европейската комисия вероятно ще е по-малък с 4-5 процента, а намалението на средствата по програми – за развитие на селските райони, за оперативно развитие, за околна среда и др., ще бъде около 10-20 процента. Ще бъдат намалени парите и за наука и иновации. „И тук положението е динамично. Германия и Франция са изявили желание да увеличат вноската си, но Холандия, Австрия, скандинавските страни  не искат. В момента Европейската комисия провежда разговори с всяка страна- членка” – каза още Корумбашев.
На пресконференция евродепутатът каза, че се надява, че няма да има държави – като пример посочи Испания и Сърия заради Косово, които да бойкотират срещата на върха на страните от Западните балкани, която ще се проведе през май в България. 
За казуса „Желяз Андреев”, според него, нашето правосъдие трябва да участва най-напред в този процес, а не той да остава изцяло в ръцете на американските съдебни  власти.
Корумбашев определи идеята на новата дясна опозиция за правителство в сянка като претенциозна, тъй като основният им проблем е да влязат в Парламента. Не каза дали пак ще се кандитатира за предстоящите евроизбори и в какъв формат. 
„БСП може много да постигне много добър резултат, т.е. да спечели тези избори, но, ако успее да обедини и други фирмации вляво –  като например Движение 21, АБВ и др. За БСП смятам, че сега е активна опозиция. Според мен, задачата на БСП е да насочи усилията си на местно ниво, където през 2015 г. загуби доста кметове и имаше изключително лоши резултати” – добави той.
„Отправена е покана към Марк Зукърбърк – собественика на Фейсбук, да бъде изслушан в Евпорейския парламент. С колеги от левицата обсъждахме, че е по-добре да се саздаде специален Комитет за разследване, от хора, които разбират от материята, който да го изслуша” – смята Корумбашев.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.