Обичайните заподозрени

Кой е тайнственият инвеститор за стадион “Пионер”?

Опитва ли се някой да сложи ръка върху общински имот в близост до центъра

Размер на шрифта: a | a | a 18:48 17 септември 2013
Автор: Пламен Николов
Казусът с инвеститорския интерес към стадион “Пионер” е на път да се превърне в мистерия с предизвестен финал и известни герои. Засега инвеститорът е забулен в тайнственост, но на всички в града е ясно кой всъщност е той.
На вчерашната си сесия общинските съветници трябваше да вземат решение за преобразуването на собствеността от публична в частна общинска за терен от близо 19 дка в местността “Лозята” край Добрич. Всъщност става въпрос за бившия стадион “Пионер”, на който поколения добричлии са тичали след топката. При това напълно безплатно, във времената, когато масовият спорт не беше само добро пожелание. Още при разглеждането на докладната в постоянните комисии на Общинския съвет е станало дума, че има инвеститорски интерес към игрището. На сесията обаче се оказа, че той е само за закупуване. Затова и общинската администрация тръгна да прави първата стъпка към бъдеща сделка с имота – преобразуването на собствеността. Защото, ако тя е публична общинска, теренът не може да бъде продаден. Официалният мотив е добре известен – липса на финансова възможност Общината да поддържа стадиона в прилично състояние.
На сесията вчера общинският съветник от БСП арх. Емилия Добрева отбеляза, че макар и занемарено, игрището все пак се използва /все още безплатно – бел. авт./. Тя попита защо на местните парламентаристи не е предоставена информация кой е инвеститорът, проявил интерес. Арх. Добрева посочи, че пътят, по който тръгва общинската администрация – за евентуална продажба на терена не дава гаранции, че той ще остане игрище. След сделката евентуален нов собственик може да прецени, че не му трябва стадион и да използва имота за други цели. Единственият начин да сме сигурни, че предназначението на имота ще бъде запазено е да го оставим публична общинска собственост и да го предложим на концесия.
В отговор на поставените въпроси зам.-кметът Иван Колев посочи, че писмено заявление в Общината не е постъпило засега. Имало устно запитване. Интересът обаче не бил за концесия… Галина Митева – също съветник от левицата попита законосъобразно ли е да се взима решение за преобразуване на собствеността без да има писмено депозирана молба от инвеститор. Вие приемете докладната, тогава  писменото искане ще бъде факт, успокои съветниците Иван Колев. И добави: “Този, който е отправил запитването е сред вас”.
Тази вмъкната реплика на зам.-кмета всъщност насочи присъстващите в залата към обичайните заподозрени. Запознати разказаха за “Добруджанска трибуна”, че по време на заседанията на постоянните комисии са били коментирани схеми, при които израелски инвеститори ще бъдат представлявани в Добрич от известен местен бизнесмен, имащ интереси и отношение към спорта /но само в определени форми и клубове/.
Редно беше обаче този бизнесмен, който е и общински съветник да бъде откровен към колегите си и към добричката общественост, да вземе думата и да обясни има ли личен интерес. И ако отговорът е положителен – да не участва в гласуването. Защото така изисква ако не законът, то поне моралът. За да няма съмнения за конфликт на интереси, които се прокраднаха на вчерашната сесия. И да не остават впечатления, че някой се опитва да сложи ръка върху атрактивен общински имот чрез познати и изпитани във времето схеми. Защото стадион “Пионер” е на по-малко от 10 минути път пеш от центъра на Добрич. И в близост до комплекса на споменатия бизнесмен, до едно кръгово кръстовище, което неотдавна разбуни духовете в Добрич и до дома на известния бизнесмен…Както е тръгнало може скоро целият този квартал да получи името на древна египетска богиня…
В крайна сметка мистерията със стадион “Пионер” остава с отворен финал. Защото на вчерашната сесия не стигнаха два гласа за преобразуване на собствеността от публична в частна общинска. Докладната бе подкрепена от 25 съветници /основно от ГЕРБ, но групата на управляващите не беше в пълния си състав/, 11 гласуваха против, а двама – въздържал се. Дали отвореният финал на поредната сага със сделка с общински имот няма да се окаже предизвестен, както е известен и мистериозният инвеститор….Добруджанска Трибуна си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

 • N.Bonhev 16:26 19 ное 2014 38

  Г-жо , Добрева този инвеститор не е като вас да иска да си сложи нещо в джоба! Той иска да остави нещо на ДОБРУДЖАНЦИ!!!!!!!!!

 • Петър Тотев 08:39 22 юли 2014 37

  Пионер или Чавдарче щом ви харесват "недуразуменията" дето вършите и създавате е ясно какъв морал и идеали имате "господин мистериозен инвеститор"

 • Матеев 11:28 19 юни 2014 36

  Пионер как Ви се струва г-н Колев, харесва ли Ви. На останалите шест терена по колко участни е имало ?

 • Петър Колев 09:48 19 юни 2014 35

  Възможно ли е в близост до стадиона да участва само ЕДИН кандидат на *открит* търг за петно/терен/ и това да е брат на боклука матеев. Явно петното/терена/ е непримамлив и безинтересен за останалите инвеститори в град Добрич. Интересно развитие на нещата. Боклука си е Боклук и Боклук ще си остане.

 • ? 19:21 06 апр 2014 34

  И до къде я докарахте със стадиона? Пазите си го, а той си прилича на Вас - знаещите, но не можещи. Честитооо! Спасихте града от нещо хубаво - жалко.

реклама
реклама
реклама
Изпълнителка от Казахстан взе... Вече приемат предложения за... Нощ на музеите отбелязахме в... Вторият заместник областен... Детски панаир зарадва... Пътуващо автокино гостува в... Ученици изучаваха обитателите... Форум събра библиотекарите на... С много настроение завърши... Екипи в подкрепа на... Малката Преси от Студио... На пряк контакт с добруджанци... Отбелязваме Европейския ден на... Изявени ученици награди... 120-годишнина отбеляза... Годишни празници в читалище... Съвременни автори търсят в... Със стрийт арт и спортна... Премиера на книгата „Земя и... Процесът на застаряване на... Трио „София класик” гостува в... Богата на събития Национална... Младежи с увреждания... За пети път ще се проведе феста... Премиера на „Това съм аз, това... Трио „София класик” гостува в... За пети път ще се проведе феста... Къщичка за книги поставиха... Премиера на „Това съм аз, това... Богата на събития Национална...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.