Председателят на Българския лекарски съюз:

Клиничните пътеки могат да поскъпнат с 8-9 на сто

Очаква се чувствително увеличение на цените за профилактични прегледи при джипитата

Размер на шрифта: a | a | a 18:17 26 ноември 2017
Автор: ДТ
В бюджета на българското здравеопазване през следващата година ще има  407 милиона лева повече. "Това се случва за първи път от 10 години насам и  то не без настояването и упоритата работа на Българския лекарски съюз”- съобщи в Добрич председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Имаме дисонанс със стратегията на  правителството, която предвижда до 2020  г. увеличаване на значимостта на извънболничната помощ. А само на около 60 процента от това, което сме заявили, ще се получи за нея - 14 милиона лева влизат в първичната извънболнична помощ при общопрактикуващите лекари, а за специализирана извънболнична помощ – 10 млн.лв. 150 млн.лв. повече влизат в системата на болничната помощ. „В тези рамки може да се говори спокойно за завишаване на цените на клиничните пътеки, които не са пипани от 2006 г. Става дума за 8-9  процента  оскъппяване, но на недофинансираните пътеки - в педиатрията, хирургията, ендокринологията, фтизиатрията, неврологията, пулмологията. В .тези специалности има отявлен недостиг на средства и там болниците изпитват неимоверни затруднения” – заяви д-р Грозев.
При преговорите за националния рамков договор от Българския лекарски съюз ще държат да се засили профилактиката,   диспансеризацията,  детското и майчино здравеопазване в извънболничната помощ. „Това означава да се повиши цената на профилактичните прегледи, за да имат общопрактикуващите лекари  мотивация да ги извършват. Особено за бремении и родилки” – добави д-р Грозев.
Д-р Грозев е на обиколка в страната, за да се срещне с медицинския персонал и да се запознае с проблемите по места, а също  и да усетят лекарите, че има кой да защити техните интереси – по негови думи.
Защитавайки интересите на българския лекар, защитаваме интересите и на българския пациент - заяви председателят на БЛС.
Огромен е недостигът на лекари в българските болници, каза д-р Грозев, споменавайки най-липсващите специалисти – патолого-анатоми, акушер-гинеколози, педиатри, анестезиолози, имунолози, алерголози. Още по-голям е проблемът при  медицинските сестри. Докато допреди 6-7 години съотношението лекари -сестри е било 1 -2.5, то сега е 1 - 0.9 в полза на лекарите – посочи д-р Грозев. 
Средно 400-450 свидетелства за напускане на страната се издават годишно от Съюза на лекарите, добави той, а средната възраст на работещите в страната лекари е 55-56 години. Насищането с апаратура и Наредба 1 във връзка със специализациите са едни от малкото позитивни неща, които са причина за привличане на млади специалисти, но липсва един от основните мотивационни механизми – финансите. Докато не бъде извършено остойностяване на дейностите и  да стане ясно каква сума ще направи здравната система рационална – решение няма и това е истината – беше категоричен  д-р Грозев.

реклама
реклама
реклама
Още двама лекари ще получат... Лавандулата – с ниски добиви,... 527 проекта са подадени за... Индийски студенти получиха... Организират национален... Отчитат 380 процента ръст от... Товарни автомобили няма да... Покланяме се пред делото на... Община Добрич ще актуализира... Областният управител участва в... По проект правят поне осем... Американски доброволци... Португалски университетски... Книгата „100 артефакта от... Отново добричлийка спечели... Листовки със „зелени идеи”... Окръжният съд призна глоба,... Младежи от Добрич и други... Картини от храни и хвърчила... Шест чуждестранни състава и... „Пътищата на лятото”... Добричката болница търси... Деца приготвиха сладолед за... Представиха възможности за... Замърсени води в плувни... Изпратиха писмените... Медали заслужи клуб... Монтираха указателни знаци на... Записи на стиховете на Дора... Цените на яйцата в Добричко са...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.