Изпратиха писмените предложения от Добрич по концепцията на Закон за социалните услуги

Размер на шрифта: a | a | a 18:18 09 юли 2018
Автор: ДТ
Три писмени предложения са постъпили в Областна администрация във връзка с общественото обсъждане на проекта за концепция на Закон за социалните услуги. 
От Областния съвет на БЧК предлагат към групата рискове, в резултат на въздействието на външна среда, при които хората се нуждаят от подкрепа, да бъде добавено към текста „включително бедствия, аварии и кризи“. БЧК предлага също Законът за социалните услуги да регламентира „режим за спешна и временна помощ при непредвидими обстоятелства“, както и пакетът от социални услуги при бедствие да бъде лимитиран. 
Координатори за Добричка област по проект „Повишаване на капацитета на служителите в сферата на закрилата на детето, социалните услуги и социалното подпомагане“ са направили няколко конкретни предложения. Едно от тях е в закона да се регламентират основни и специфични критерии за определяне на ниво/скала на потребностите от грижа/подкрепа за всеки потребител на социални услуги, с оглед прилагането на индивидуален подход по отношение на финансирането на мерките за подкрепа, спрямо степента на зависимост  от грижа от различни специалисти. Според координаторите по проекта са нужни законодателни мерки, с които да се регламентира диференцираното финансиране на социалните услуги, най-вече за деца и хора с увреждания, на база установените и документирани различни нива на потребности за всеки потребител, което изисква и различен по размер финансов ресурс за удовлетворяването им. Регламентация на законово ниво е нужна и за статута, управлението, източниците на финансиране и комплекса от подкрепящи дейности при предоставянето на интегрираните здравно-социални услуги. Друго предложение е да се разработи и утвърди национална програма за информиране и публичност по социално значими проблеми на деца/лица с увреждания, стари хора, и жертви на насилие и трафик, с цел  повишаване на информираността и разбирането за необходимостта от обществена подкрепа и закрила на тези хора, както и реализиране на системни и целенасочени мерки за промяна на негативните нагласи и неглижирането към тези целеви групи. Да се разработи законов механизъм за определяне на отговорни институции и устойчиво финансиране за осигуряване на минимален пакет от задължителни обучения на служителите в социалните услуги, както и целенасочени мерки за  системно проучване сред персонала за необходимостта от конкретни обучения и методическа подкрепа, което да служи като основа за планиране на тематичните направления за бъдещи обучения за деца/лица с увреждания, с цел повишаване на качеството и ефективността на предоставяните услуги. Да се регламентира на законово ниво национална програма за мониторинг и оценка в социални услуги, с цел оценка на качеството,  въздействието и дефицитите при предоставяне на комплексни услуги за различните рискови групи, предлагат още координаторите по проекта. Те искат и минимален пакет от социални услуги, финансирани от държавата на общинско и областно ниво, които да извършват и мобилна работа, с цел осигуряване на адекватна и навременна комплексна подкрепа от различни специалисти на деца и хора в риск.
Третото предложение е от ръководителя на екип деинституционализация във Фондация „Лумос“ – България, офис Добрич Снежана Ванкова. Тя изразява мнение по начините на финансиране на социалните услуги, като заявява подкрепа за заложеното в проекта регламентиране по  нов начин на финансирането от държавния бюджет в зависимост от типа на социалните услуги, и изразява становище, че е важно предвиждането в новата нормативна уредба за определени услуги да се заложи изискване за „определяне на базови и съответни допълващи стандарти в зависимост от специфичната целева група или потребност, която се посреща (като например базов стандарт за дете с увреждане в резидентна грижа и допълващ стандарт към него, ако детето е зависимо от постоянна грижа)“. 
Областният управител Кр. Кирилов изпрати в срок до Министерството на труда и социалната политика постъпилите предложения и мнения, за да бъдат взети под внимание при изготвянето на новия нормативен акт.
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.