Изложба “Пътищата на лятото” представят в добричката галерия

Размер на шрифта: a | a | a 17:53 05 юли 2018
Автор: ДТ
Изложбата “Пътищата на лятото” на Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова ще бъде открита в Художествена галерия – Добрич на 11 юли от 18 ч. Тя представя творчеството на две художнички от различни поколения, свързани от дългогодишно приятелство, копнеж по пътувания и творческа свобода.
Ан дьо Колбер-Христофоров/родена през 1936 г./ е известна френска художничка, която вижда света по магически начин и го претворява с ярки цветове в картини и гоблени. Родена в Люк, Прованс, Южна Франция и е потомка на  Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж. Участвала е в самостоятелни и групови изложби във Франция, САЩ, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия.
Носителка е на награди между които: 1989 - златен медал от Международния салон в Рим; 1990 - награда на фондация Бернхайм, Париж; 1993 - Ротари Клуб, Ажен, Франция; 1993 - Сребърен медал - Международно дружество, Париж; 1995 - Почетен медал,Дружество за подпомагане на изкуствата, Париж; 1996 - трета награда на Международна изложба в Брюж, Белгия; 2002 - сребърен медал на Салона в Дравей, Франция; 2003 - сребърен медал, Салон Кинси награда за стенопис на Националното дружество за изящни изкуства, Франция (2006). Има многобройни участия в: Салон на Независимите, Салон на Френските артисти Салон на малкия формат; Салон на жените художнички и др. В България е излагала в София, Добрич, Варна, Балчик, Пазарджик, Банско. Творчеството й е наситено със завладяващ колорит, то носи светлината на Прованс и топлината и ритъма на българските традиции. Тя е влюбена в природата и хората на България и нейните картини очароват с неочаквани композици и декоративни цветни хармонии. 
Френският галерист Жорж Дарвил; галерия „Аркур“ в Париж казва:„…Една врата се открехна пред мен, когато видях творбите на Ан Христофоров. Бях завладян от форми, цветове, усещания, които никога не бях виждал или изпитвал. Ан Христофоров е творец, който неудържимо ни въвлича в своя свят, в който проблясват цветове и оригиналност. Тя е далеч от всякакви социални ограничения и не принадлежи към никаква школа. Пренебрегвайки безплодния академизъм, но владееща въображението до съвършенство, тя броди величествено в един светъл имагинерен свят, който за смаяния зрител е откровение и вълшебство. 
Само свободните и изключително продуктивните творци, а Ан Христофоров принадлежи към тях, могат да докоснат универсалното…“  
Ан Христофоров признава, че за нея най-важно е да бъде свободна, за да може да рисува това, което вълнува душата й. „Да съзреш Земята, да пренесеш цветовете и тамяна от един друг свят, да вкусиш дъха на времето – то е все едно да чуваш безкрайните песни и крясъците н звездите, надбягващи се в небосвода на Вселената…” 
Елена Панайотова е родена през 1964 г. в София, в семейството на художниците Жана Костуркова и Тодор Панайотов. През 1989 г. завършва Художествена академия, специалност „живопис“ в класа на проф. Д. Добрев.  Има над 25 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многобройни участия в групови изложби и проекти. Работи в областта на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията... Художник с широка култура, перфекционист, резониращ на обществените явления, които намират отражение в темите, които разработва.  
„…Елена Панайотова: сръчна, находчива, експериментатор. Желанието й да твори явно е толкова завладяващо, че й е тясно в един коловоз. Тя винаги търси разнообразие, граничещо с хаотичност, но и педантично се вглежда в детайла. Работите й са подчинени на заобикалящата ни вещественост, сякаш сама за себе си, но заедно с това крият добре обмислени послания. В тях трепти жива емоция; трудно бихме ги подминали с безразличие….“ пише изкуствоведката Светла Петкова, в бр. 16 , в-к „Култура“; 2005 г.
В изложбата „Пътищата на лятото“, чрез творческата интерпретация на древните картографски изображения. художничката ни повежда по старите пътища.
„Винаги са ме привличали старите карти и като изображение, и като носители на познание за съответната епоха. Разбира се, картографията се появява по практически причини - търговия, пътуване, икономика, опознаване или завземане на нови територии.. Но сега в нашето дигитално време на Google maps и сателитите, които виждат всичко, ми изглежда невероятно с каква акуратност линиите на старите карти следват брегове, реки, планини и местоположение на селища. От моята гледна точка това са и първи абстрактни изображения, пренасящи реалността в съвсем нереално измерение. За мен от години е удоволствие да интерпретирам стари карти, работейки с туш и мастила на хартия, да пътувам мислено из непознати земи и да следвам пътищата, преминати от древните картографи и изследователи. Дълбоко в клетките ни лежат заспали описания на местности, отминали битки и любови. 
Родени сме в южни земи, населявани от дълбока древност. Люлката на европейската цивилизация, казва Елена Панайотова. 
Изложбата ще остане в Добрич до 10 август 2018 г. ДТ

реклама
реклама
реклама
Златни страници на българската... Поезия във вените на Добрич Отбелязваме 140 години от... Над 59 000 лв. е бюджетът на... Започна подмяната на парапета... Още двама лекари ще получат... Лавандулата – с ниски добиви,... 527 проекта са подадени за... Индийски студенти получиха... Организират национален... Отчитат 380 процента ръст от... Товарни автомобили няма да... Покланяме се пред делото на... Община Добрич ще актуализира... Областният управител участва в... По проект правят поне осем... Американски доброволци... Португалски университетски... Книгата „100 артефакта от... Отново добричлийка спечели... Листовки със „зелени идеи”... Окръжният съд призна глоба,... Младежи от Добрич и други... Картини от храни и хвърчила... Шест чуждестранни състава и... „Пътищата на лятото”... Добричката болница търси... Деца приготвиха сладолед за... Представиха възможности за... Замърсени води в плувни...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.