Изложба “Изкуството на Джън-Шан-Джен” гостува в Добрич

Размер на шрифта: a | a | a 18:00 16 април 2018
Автор: ДТ
Престижната международна изложба „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (Истинност, Доброта, Търпение) ще гостува в Добрич. Тя ще бъде открита днес от 17 ч. във фоайето на Висше училище по мениджмънт. В превод от китайски името на изложбата означава  Истинност, Доброта, Търпение. Тя е представена в 80 държави, от юли 2004 г. е посетила над 800 града по света. В Добрич изложбата ще остане до 25 април. В следващите четири месеца престижната изложба предстои да бъде представена в Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора и София. Изложбата идва от Гърция и гостува в страната ни за втори път. При първия гастрол е посетила градовете София и Пловдив. Традиционна маслена живопис, използвана от ренесансовите майстори, разгръща своеобразно „ново възраждане“ на изобразителното изкуство. Няколко от произведенията представят класически китайски мотиви и са рисувани върху коприна или хартия, както и калиграфия. Основавайки се на традиционни класически похвати, двайсетте творци на „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ наблягат върху играта със светлосенките, усъвършенстват геометрията и линиите с цел да задълбочат значението и добавят силата на емоцията към обекта на картините. Те разказват истории от Изтока, допълнени от настоящето. 
Картините въплъщават йерархията на съществуването – място, дух и материя, чрез структурата на макро и микрокосмоса и мястото на човека в тях. Свързването на душа и материя, характерно за ренесанса пресъздава вечната връзка между морал и изкуство. Тематиката на творбите е затрогващо лична и разкриваща вътрешният духовен свят на художниците, съпричастни в нарушаването на човешките права. Авторите са предимно китайски художници вдъхновени от традиционната практика за личностно подобрение Фалун Дафа. 
„Истинност–Доброта–Търпение“ е характеристика на вселената, източник на човешкия морал и основата на мира и свободата. Тя е извън време и пространство, религия и политика. Традиционната китайска култура отразява баланса между човек и природа, съществуващи в точния момент и благоприятното пространство. 
Някои от художниците се посвещават на смисъла на живота. Техните творби възхваляват божественото и задълбочават темата за борбата между добро и зло. Художествените им усилия не са насочени единствено към удовлетворяване на сетивата, а се целят в по-висшата мъдрост и истина. „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ издържа изпитанията на времето. Основен мотив тук е разкриването на истината за земния и небесния свят. Това са произведения, които достигат отвъд външната красота и пречиства човешката душевност. 
Тази уникална изложба показва силата на духа и способността на човешкия род да устоява на злото. „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ се стреми да издигне изцелителната сила на морала и добродетелността. Художественият поглед към човека и божественото предлага ново разбиране и оценяване на тази връзка. 
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.