Агенция „Пътна инфраструктура”:

До 6-7 години у нас ще има нормални пътища

Размер на шрифта: a | a | a 16:52 09 август 2018
Автор: ДТ
„Съгласно програмата на агенция „Пътна инфраструктура”, ремонтът  на пътя Добрич-Албена ще приключи до края на следващата година. В рамките на програмата на агенцията е заложено през следващите 6-7 години да бъдат въведени в експлоатация нормални пътища. Има приоритети в тях. На 15 август ще бъдат открити двата лота по пътя Провадия-Гроздево, както и  ще бъде направена първа копка на магистрала „Хемус” в лота на Белокопитово” – съобщи в Стожер председателят на ведомството инж. Светослав Глосов. Според него, пред агенцията не стои въпрос пътят Добрич-Варна да става четирилентов и високоскоростен, както е заложено в общите устройствени планове на общините Добрич и Добричка.
„Около 300 км пътища в страната в момента се ремонтират по оперативната програма „Региони в растеж” и около 500 км по линия на пътното поддържане” – каза още Глосов.
Той участва в символичното откриване на рехабилитирания 15,5-километров участък от път II-29 Варна - Добрич. Проектът се финансира от ОП „Региони в растеж“ в размер на 8 888 782 лв, националното съфинансиране е 1 333 317 лв.. По оперативната програма основно се ремонтират и още 14 км от второкласния път между Добрич и Кардам, включени в лот 5. Очаква се той да бъде завършен през ноември.
С откриването на пътя Добрич-Варна, кметът на община Добричка Тошко Петко откри завършен строителен обект „Подмяна на водопровод по улица „Опълченска“  - централната в село Стожер. Стойността на обекта възлиза на 333 000 лв., от които 300 000 лв. са отпуснати като безвъзмездна финансова помощ  от  ПУДООС. Община Добричка е осигурила  33 000 лв. собствени средства  за управление на авторски и строителен надзор и  дофинансиране на  строителството на обекта. „Извършен е ремонт на 1800 м., направени са 96 домови водопроводни отклонения и 12 към напречни улици” – каза кметът Петков.
След водосвет, отслужен от отец Илия, върху пътя беше излято менче вода.  Трафикът не спираше – тирове – основно, автомобили. Това потвърди думите на областния управител Красимир Кирилов, че пътят Добрич-Варна е от изключително значение за икономическото състояние на област Добрич. „Тук развиваме селско стопанство и туризъм и връзката с пристанището Варна, а чрез лот 5 и с Румъния, е много важна” –каза той.
Народният представител от ГЕРБ адмирал Пламен Манушев отбеляза открития път като отметната точка в предизборната програма на партията. Депутатът благодари на българското правителство за осигурените средства. „За Добруджа този път е важен. Сега акцентираме на ремонта на пътя Добрич-Албена”-добави той.
Кметът на село Стожер Васил Божилов беше изключително доволен, защото с ремонта на пътя са изградени и две пешеходни пътеки. „ И нещо, за което съм наистина благодарен, че е направен 200 метра асфалт и метална решетка за канала в селото” – добави той.
Оставащите около 2 км след село Стожер – посока Варна, ще бъдат ремонтирани или до края на есента, или догодина – каза Глосов. 
На тържеството присъстваха още кметът на град Добрич Йордан Йордан и зам.-областният управител Красимир Николов. Отец Илия и Св. Глосов имаха едни и същи пожелания – по новия път да се кара разумно и да не предизвикват произшествия. Глосов каза още, че по време на ремонта не е имало инциденти. ДТ

реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... 600 ръжени хляба ще получат... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.