Агенция „Пътна инфраструктура”:

До 6-7 години у нас ще има нормални пътища

Размер на шрифта: a | a | a 16:52 09 август 2018
Автор: ДТ
„Съгласно програмата на агенция „Пътна инфраструктура”, ремонтът  на пътя Добрич-Албена ще приключи до края на следващата година. В рамките на програмата на агенцията е заложено през следващите 6-7 години да бъдат въведени в експлоатация нормални пътища. Има приоритети в тях. На 15 август ще бъдат открити двата лота по пътя Провадия-Гроздево, както и  ще бъде направена първа копка на магистрала „Хемус” в лота на Белокопитово” – съобщи в Стожер председателят на ведомството инж. Светослав Глосов. Според него, пред агенцията не стои въпрос пътят Добрич-Варна да става четирилентов и високоскоростен, както е заложено в общите устройствени планове на общините Добрич и Добричка.
„Около 300 км пътища в страната в момента се ремонтират по оперативната програма „Региони в растеж” и около 500 км по линия на пътното поддържане” – каза още Глосов.
Той участва в символичното откриване на рехабилитирания 15,5-километров участък от път II-29 Варна - Добрич. Проектът се финансира от ОП „Региони в растеж“ в размер на 8 888 782 лв, националното съфинансиране е 1 333 317 лв.. По оперативната програма основно се ремонтират и още 14 км от второкласния път между Добрич и Кардам, включени в лот 5. Очаква се той да бъде завършен през ноември.
С откриването на пътя Добрич-Варна, кметът на община Добричка Тошко Петко откри завършен строителен обект „Подмяна на водопровод по улица „Опълченска“  - централната в село Стожер. Стойността на обекта възлиза на 333 000 лв., от които 300 000 лв. са отпуснати като безвъзмездна финансова помощ  от  ПУДООС. Община Добричка е осигурила  33 000 лв. собствени средства  за управление на авторски и строителен надзор и  дофинансиране на  строителството на обекта. „Извършен е ремонт на 1800 м., направени са 96 домови водопроводни отклонения и 12 към напречни улици” – каза кметът Петков.
След водосвет, отслужен от отец Илия, върху пътя беше излято менче вода.  Трафикът не спираше – тирове – основно, автомобили. Това потвърди думите на областния управител Красимир Кирилов, че пътят Добрич-Варна е от изключително значение за икономическото състояние на област Добрич. „Тук развиваме селско стопанство и туризъм и връзката с пристанището Варна, а чрез лот 5 и с Румъния, е много важна” –каза той.
Народният представител от ГЕРБ адмирал Пламен Манушев отбеляза открития път като отметната точка в предизборната програма на партията. Депутатът благодари на българското правителство за осигурените средства. „За Добруджа този път е важен. Сега акцентираме на ремонта на пътя Добрич-Албена”-добави той.
Кметът на село Стожер Васил Божилов беше изключително доволен, защото с ремонта на пътя са изградени и две пешеходни пътеки. „ И нещо, за което съм наистина благодарен, че е направен 200 метра асфалт и метална решетка за канала в селото” – добави той.
Оставащите около 2 км след село Стожер – посока Варна, ще бъдат ремонтирани или до края на есента, или догодина – каза Глосов. 
На тържеството присъстваха още кметът на град Добрич Йордан Йордан и зам.-областният управител Красимир Николов. Отец Илия и Св. Глосов имаха едни и същи пожелания – по новия път да се кара разумно и да не предизвикват произшествия. Глосов каза още, че по време на ремонта не е имало инциденти. ДТ

реклама
реклама
реклама
Фотографска изложба на Мариета... Поскъпване на брашното вдигна... Паметна плоча на загиналите от... Стоянка Мутафова: Очаквам с... 837 са осъдените, с влезли в сила... Концерти в Добрич и Балчик за 70... Изтича срокът за прием на... В Добрич се отбеляза... Фотографска изложба на Мариета... Бизнесът в областта - активен в... Добрич се задъхва от пешеходни... Стоянка Мутафова идва в Добрич... Орлин Горанов и Мариан Бачев в... Джаз концерт поднася трио в... Три кражби за три дни Задържаха младежи за денонощие... Ще обсъждат отчета за бюджет... Обновяват пътната маркировка в... Добруджанска пшеница се изнася... До края на август - безплатно... Добрич – разкопан и запрашен,... Още седмица приемат документи... Приключи ремонтът на 15 км. от... Актуализираха бюджета на Добрич Джаз концерт поднася трио в... Фотографска изложба на Мариета... Европейски опит придобиха... Поредна първа награда за... Книги на екологични теми... Оформят зона за отдих „Извора”

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.