Сагата със сградата на бившето училище “Дора Габе” бе приключена на вчерашната сесия на местния парламент Снимка Григор Маринов

Читалище “Добрич 2017 г.” получи сградата на бившето училище “Дора Габе”

Спортните клубове ще ползват безвъзмездно актовата зала и двата физкултурни салона

Размер на шрифта: a | a | a 18:31 31 юли 2018
Автор: ДТ
Общинският съвет на град Добрич даде съгласие за учредяване на безвъзмездно право на ползване за 10 години върху сградата и дворните пространства на бившето училище „Дора Габе”,  на Народно читалище „Добрич 2017”. Общата площ на имота е 29 085 кв.м. Новоучреденото читалище ще ползва масивна четириетажна сграда с площ 1248 кв.м., едноетажно здание със застроена площ 573 кв.м. и още една двуетажна сграда и изба с площ 215 кв. м. От имота, който бе предоставен на читалището бяха изключени два физкултурни салона – голям и малък и актовата зала. На две поредни сесии докладната не бе гласувана, след като беше внасяно предложение именно за изключване на въпросните помещения при отдаването на имота на читалището. Помещенията вчера бяха предоставени на два карате клуба с около 50 състезатели.
На вчерашната сесия изненадващо в залата, на заседанието,  председателят на комисията "Законност, обществен ред и контрол" Зорница Михайлова предложи помещенията, които са отдадени под наем на двата карате клуба, да им бъдат предоставени също безвъзмездно за срок от 5 години. Искане за това е постъпило от председателите на клубовете "Нуките" и "Вълк", обясни тя, като мотивите за това били, че били вложени инвестиции за ремонт на помещенията, на които досега са наематели. Единият наемател няма договор, а на другия дотоворът изтича през септември – такива са фактите. Шефовете на клубовете внесли предложението си  в комисиите, които са заседавали миналия петък след обяд – на 27 юли – а това се оказа комисията на Михайлова. С него не се е запознала и вносителят на докладната - зам.- кметът Елка Димова.
Михайлова мотивира предложението за гласуване за карате клубовете с факта, че се касае за помещение от един и същи имот и Общинският съвет може да вземе решение за това в рамките на същата докладна за отдаване на сградата на читалище „Добрич”.  Вносителят на докладната – зам.-кметът Елка Димова, каза, че е по-добре тези предложения да се оформят в докладни записки за сесията през септември. У съветниците обаче имаше нагласа да прокарат това предложение на всяка цена, а читалището остана някъде назад. Предложението на Михайлова бе подкрепено от председателя на финансовата комисия Атанас Атанасов. Той призна, че е събирал съгласието на комисята в оперативен порядък, т. е. по телефона. 
В спортната комисия има искане за продължаване на наема при същите условия на помещенията, обясни председателят й  Младен Матеев и каза, че не е запознат с новите условия, но ги подкрепя..
Заради решението за клубовете, което прокара на сесията председателят на комисията "Законност, обществен ред и контрол", съветникът Михаел Игнатов обяви, че се отказва от участие в работата й в знак на протест за действията на председателя Михайлова. Въпреки бързането, на Михайлова й трябваха поне десет минути да чете регистрации на две НПО-та и тяхната дейност по подобряване на обектите,в които са, което дори изнерви някои съветници.  Никой от общинските избраници обаче не каза и дума, че дават на читалището сграда, която не е в добро състояние, а четвъртият й етаж буквално е започнал да се руши. 
Предложението на Зорница Михайлова бе подкрепено от 33-ма съветници. Така бе сложен край на продължилата три месеца сага с дома на НЧ “Добрич 2017” и претенциите на двата карате-клуба. Остава заявените добри намерения за стопанисване на сградата и превръщането й в културен център да намерят своята реализация.

реклама
реклама
реклама
Фотографска изложба на Мариета... Поскъпване на брашното вдигна... Паметна плоча на загиналите от... Стоянка Мутафова: Очаквам с... 837 са осъдените, с влезли в сила... Концерти в Добрич и Балчик за 70... Изтича срокът за прием на... В Добрич се отбеляза... Фотографска изложба на Мариета... Бизнесът в областта - активен в... Добрич се задъхва от пешеходни... Стоянка Мутафова идва в Добрич... Орлин Горанов и Мариан Бачев в... Джаз концерт поднася трио в... Три кражби за три дни Задържаха младежи за денонощие... Ще обсъждат отчета за бюджет... Обновяват пътната маркировка в... Добруджанска пшеница се изнася... До края на август - безплатно... Добрич – разкопан и запрашен,... До 6-7 години у нас ще има... Още седмица приемат документи... Приключи ремонтът на 15 км. от... Актуализираха бюджета на Добрич Джаз концерт поднася трио в... Фотографска изложба на Мариета... Европейски опит придобиха... Поредна първа награда за... Книги на екологични теми...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.