Децата бяха посрещнати с хляб и сол

Читалище “Български искрици” пали огъня на родолюбието в детските души

Размер на шрифта: a | a | a 20:04 12 ноември 2017
Автор: ДТ
Учебната година в най-новото добричко читалище – “Български искрици” бе официално открита вчера. Залата на Възрожденското училище в музея в Старият Добрич се оказа тясна да побере десетките деца, които ще изучават историята, традициите и занаятите на народа ни. На официалното откриване присъстваха и родителите на децата, и разбира се – техните преподаватели, които ще ги въведат в един чуден свят, ще ги запознаят с миналото, ще им предадат нови знания и умения. 
Проектът “Български искрици” стартира през 2014 г. като кръжоци по занаяти и практическа история по идея на Магдалена Петрова, която сега е председател на читалищното настоятелство. За изминалите три години децата от “Български искрици” научиха много за историята на хилядолетната ни държава, за бита на нашите предци, навлизат в тайните на занаятите, които дедите ни са упражнявали векове наред. През 2017-а година вече е официално регистрирано и Народно читалище “Български искрици”, което си поставя амбициозната и нелека задача на съвременен будител – да разпали огъня на родолюбието сред децата, които пък да го предадат на своите връстници. Целта на неделните занимания е малчуганите да разберат, че е въпрос на чест и гордост да бъдеш българин. 
Секретарят на читалището Капка Кръстева представи постиженията на децата през изминалите три години. “Български искрици” вече пръска пламъка на обичта към род и родина и сред нашите сънародници зад граница. Децата от Добрич са гостували на свои връстници в Тараклия, показали са получените от тях знания и умения на малките българчета от неделните училища в Милано, Палма де Майорка и Лондон. Добричкото читалище има филиали в Тараклия, Молдова и Бердянск, Украйна – два града с компактни български общности. През май тази година читалището организира българска седянка в “Старият Добрич”, в която се включиха българчета от таврийските градове Мелитопол и Бердянск. Читалището е постоянен партньор и на местния военноисторически клуб “46-ти пехотен Добрички полк”. Децата от “Български искрици” взеха участие в Международния военноисторически фестивал, посветен на 100-годишнината от Добричката епопея и във възстановката на Каварненското въстание през изминалото лято. Пламен Николов от “46-ти пехотен Добрички полк” поздрави децата и техните ръководители с новата учебна година, като подчерта, че усилията, които се полагат за патриотичното възпитание на подрастващите са достойни за възхищение и обяви, че читалище “Български искрици” вече е колективен член на добричкия военноисторически клуб и Национално дружество “Традиция”. 
През тази учебна година се увеличава броят на децата, които ще посещават неделните читалищни занимания, разширяват се и кръжочните форми, в които малчуганите ще участват. 
В “Средновековната работилница” децата ще научат повече за една далечна епоха преди повече от 1000 години – създаването на българската държава на Балканския полуостров. Едновременно със знанията малчуганите ще изработват и средновековни предмети – пунги, нагайки, стрели, играчки, прабългарска шапка и др. 
“В духа на възрожденеца” е модул, който ще запознае децата с епохата на Българското Възраждане и борбите за освобождение от турско робство. 
Анета Радева ще срещне малчуганите с магията на българската шевица. Под нейно ръководство децата ще шият и бродират изкусните форми, радвали окото и сетивата на предците ни през вековете. 
Друга магия, призната и в световен мащаб ще завладее сърцата на малките искрички – българската народна музика. В модула “Езикът на музиката и танца” децата ще се учат да пеят, танцуват и свирят на народни инструменти  под ръководството на голямата добруджанска певица Галина Дурмушлийска и хореографа и изпълнителя Георги Радев.
Децата ще се превъплътят в млади занаятчии, като ще изучават дърворезба и керамика под ръководството на майсторите Койчо Колев и Венета Велева. 
Огромна заслуга за реализацията на родолюбивия проект има и Регионалния исторически музей, който още от самото начало подаде ръка на “Български искрици” и неотлъчно стои зад начинанието. 
През следващите месеци децата ще получат знания и умения, които телевизията и компютрите не могат да им дадат. Разпалените искрици на родолюбието и любовта към българското те ще предадат на своите съученици и връстници, за да съхраним и предадем на идните поколения богатото културно-историческо наследство на народа ни. 

Текст към снимка на стр. 2
Децата бяха посрещнати с хляб и сол

реклама
реклама
реклама
Румен Христов: СДС ще търси... Обявяват Добрич и Тутракан за... За опасно наклонено дърво... Състоянието на добричката... Областният управител участва в... Нова постановка подготвя... Изложбата „Никола... Допълнителни средства към... Кметът на Добрич открива... Добрич става Град на... Гала вечер на балет "Арабеск" с... Обмениха опит за превенцията... Шефът на болницата участва в... Люси Иларионов представя... Книга на психотерапевта Дора... Свикват извънредна сесия... Одобриха актуализираната... 25 замърсени места в Добрич са... Продават осем общински... Съветниците задължиха кмета да... Новопостроените сгради –... Галерията с отворени врати за... Поетесата Камелия Кондова ще... Добричлия спечели таблет от... Деца, родители и библиотекари... Успешно приключи обучение на... Откриха учебната година в... За 65-а година училищният звънец... Гости от 5 държави уважиха... Приемат предложения за...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.