Безработицата в Добричко спадна до 6,1 на сто

Размер на шрифта: a | a | a 18:51 31 май 2018
Автор: ДТ
Характерно за месеците в навечерието на активния сезон в туризма и селското стопанство, безработицата в Добричка област през април намалява. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда в Добричко през април 2018 г. е 4902. Равнището на безработица в региона е 6,1%, с 1,3 процентни пункта по-малко от предходния месец. В сравнение с април 2017г. броят на регистрираните безработни намалява с 1125, равнището на безработица е с 1,4 процентни пункта по-ниско. През април 2018 г. за едно обявено свободно работно място в Добричка област са се конкурирали средно по двама безработни. В областния център Добрич броят на регистрираните безработни през април 2018 г. е 1562. Равнището на безработица в града е 3,5% при 4,8% предходния месец. В сравнение с април 2017 г. се отчита спад с 1 процент в нивото на безработица и намаление с 455 души на регистрираните в Бюрата по труда.  
1385 безработни жители на областта са постъпили на работа през месец април 2018г. 1320 от тях са устроени със съдействието на трудовите посредници в Бюрата по труда. Продължават усилията за устройване на безработни от уязвимите групи на пазара на труда. В заетост са включени 164 младежи до 29-годишна възраст. На работа са устроени и 31 продължително безработни (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).
През април 2018 г. в бюрата по труда от областта са заявени 1850 работни места, от тях 1710 – на първичния пазар на труда. Най-много са офертите за работа в сферата на хотелиерство и ресторантьорство (1103). Следват селско стопанство (163), преработваща промишленост (130), строителство (86), търговия (87). По схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени  140 работни места. Актуалните работни места към края на май в добричкото бюро по труда са 635. 19 от тях са за висшисти, като 10 са за лекари. Търсят се и петима счетоводители. 313 са предложенията за работа към хора със средно образование – предимно в туризма, строителството, електротехници, шлосери, стругари, водачи на пътностроителни машини и други. За завършили основно образование са актуални 241 предложения за работа – в туризма, горското и селското стопанство, леката промишленост.21 са възможностите за наемане на хора с начално образование. Във филиала на Бюрото по труда свободните работни места са 12 /всички в сферата на туризма/, за Община Добричка – 6 за хора с начално образование, за филиал Крушари – 14. 
реклама
реклама
реклама
Американски доброволци... Португалски университетски... Книгата „100 артефакта от... Отново добричлийка спечели... Листовки със „зелени идеи”... Окръжният съд призна глоба,... Младежи от Добрич и други... Картини от храни и хвърчила... Шест чуждестранни състава и... „Пътищата на лятото”... Добричката болница търси... Деца приготвиха сладолед за... Представиха възможности за... Замърсени води в плувни... Изпратиха писмените... Медали заслужи клуб... Монтираха указателни знаци на... Записи на стиховете на Дора... Цените на яйцата в Добричко са... Празник на шоколада с фонтан от... Ще градят нова църква в квартал... Светофарът по улица „Сан... Новости в еврофинансирането за... Ново читалище в Добрич за трети... До месец ще е ясно дали ще... Подпомагат двама млади... Приключи международен проект... Изложба “Пътищата на лятото”... Реализират проекти за иновации... Пет отделения в болницата в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.