600 ръжени хляба ще получат диабетици в областта

Дарението е в рамките на ежегодната кампания по проект “Хляб на мира”

Размер на шрифта: a | a | a 17:30 11 септември 2018
Автор: ДТ
Ежегодната дарителска кампания на хляб, произведен от ръж по проект „Хляб на мира”, се състоя вчера в сградата на Областен съвет на Български Червен кръст – Добрич по инициатива на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Дарението направиха Стелиян Стоянов - член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево, и Добри Драгнев - председател на ОС на БЧК-Добрич. Ръженият хляб се предоставя за диабетноболни, представители на диабетно дружество „Добруджа“ в Добрич и Домашен социален патронаж - Община Добричка, а по волята на дарителя ще бъде разпределен по всички осем общини в областта.
Тази година ръжта по международния проект „Хляб на мира“, чийто официален партньор за България е НАЗ, бе отгледана в землището на град Генерал Тошево с домакин „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006” – Ген. Тошево. Богатата реколта позволи да бъдат приготвени 600 хляба, които ще бъдат дарени на хора със специални хранителни потребности.
Ръжта „Хляб на мира“ се произвежда ежегодно в рамките на участието на НАЗ в европейския проект „Хляб на мира“. Всяка година представител на Асоциацията от различен регион на страната поема отглеждането на културата. До този момент реколтата през годините беше произведена в стопанства в Пловдив, Лудогорието, Бургаска област, Карнобат и Ловеч.
В европейския проект „Хляб на мира” участват 12 държави от Централна и Източна Европа - бивши членки на Варшавският договор и настоящи членове на Европейския съюз. 
Проектът стартира в началото на 2013 година , когато в 12-те държави е засята ръж и от общата реколтата е замесен хляб, с което се отбелязва 25 години от падането на Берлинската стена.
На дарението в БЧК-Добрич присъстваха хора със специални хранителни потребности и доброволци. Стелиян Стоянов дари символично един хляб на председателя на Областният съвет на БЧК Добрич д-р Артюн Еринозов.  ДТ
реклама
реклама
реклама
Приемат предложения за... Магистрати от Унгария... Обвинен в грабеж и опит за... Благотворителен фолклорен... 160 първокласници започват... Млади художници редят изложба... Не избраха почетен гражданин... Камелия Кондова е предложена... С мотивационна седмица откриха... До 13 септември приемат... В пътуващ семинар се включиха... РБ „Дора Габе” представя... Откри се академичната година в... 48 изпълнители участват в 22-ия... Общината ще иска средства от... 65 добричлии са заявили желание... 629 са първолаците в Добрич НАП Добрич напомня на... Младеж, държал наркотици с цел... Разследван за убийство остава... Над 10 млн. лв доход от получени... Събориха 30 паметни плочи на... В Добрич започва 22-рият конкурс... Валери Симеонов: „Добричката... „ВиК”- Добрич подменя... Половината прасета от задните... Показват сабите на войводите... Със съдействието на депутатите... Фестивалът September Sun Rock Fest... ЕНЕРГО-ПРО приема клиенти в...

Виц на деня:

Наели чукча да боядисва осевите линни на едно шосе. Първия ден чукчата направил 200 метра осеви линии и шефовете му били възхитени. На втория ден направил 150 метра, но шефовете му пак били ...

виж всички

виж галерия

фото галерия

Следвайни във Facebook.